Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай и Русия в умишлено девалвиране на валутите им, откривайки нов фронт в аргумента си, че чуждите правителства се възползват от американската икономика, за да подкрепят собствения си растеж.

Само 3 дни след като финансовото министерство на САЩ обяви, че никоя държава не манипулира валутния си курс, Тръмп нападна двете държави, твърдейки, че си играят на умишлено обезценяване на паричните си единици, докато Щатите продължават да повишават основния лихвен процент.

"Русия и Китай играят играта "Девалвация на валутата", докато САЩ продължават да повишават лихвените проценти. Това е неприемливо!", отсече в Twitter американският президент.

Експерти не разбират защо Тръмп се опитва да обвързва американските лихвени проценти с курса на валутите на Русия и Китай. Русия е увеличила покупката на чуждестранни валути през тази година, но сривът на рублата напоследък се дължи на разширяващите се санкции на САЩ. Руските пари поевтиняха спрямо долара с около 10% през последните 12 месеца. 

Рублата продължава да няма дъно

Рублата продължава да няма дъно

Невиждано поевтиняване от повече от две години

Американският президент многократно обвини Пекин, че не е успял да намали търговския си излишък и да отвори пазарите си за американските инвестиции. Китайският юан, обаче, е спечелил около 10% спрямо долара през последните 12 месеца, като през март се качи на най-високото си ниво от август 2015 г.

Предположението на Тръмп, че валутната война е в ход идва, докато централни банкери и министри на финансите от цял свят се готвят да се съберат във Вашингтон за пролетните срещи на Международния валутен фонд.

Междувременно Русия скочи на САЩ за санкциите. Москва разглежда наказателните мерки на Вашингтон като форма на нечестна конкуренция и всеки неин отговор ще бъде в съответствие с интересите на Русия.

"Стремежът за санкции срещу Русия се превръща във фикс идея. Ние все още смятаме тези санкции за незаконни... и сме убедени, че всеки икономист може да види открити опити за изтласкване на руски компании от световните пазари", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Това не е нищо повече от международно заграбване на активи", заяви Песков.