Bitcoin може и да си поеме дъх след впечатляващата 2020 г., пише CNBC. Горещата криптовалута продължава ралито си и през последната седмица на годината, след като в неделя надхвърли $28 хил. за първи път.

Пътешествието нагоре обаче може да спре, поне за малко, през 2021 г., според основателят и президент на Newton Advisors Марк Нютън, който се позовава на технически анализ. "Смятам, че има накъде да расте, но в краткосрочен план смятам, че ще достигнем пик в началото на януари", заяви той.

Нютън посочва, че трейдърите днес гледат повече към SPAC компаниите - създадени и качени на борсата с цел да наберат капитал, за да придобият и направят публична друга компания. Те носят по 10, 15, 20% на ден, казва той — и посочва, че дребните инвеститори нямат такъв апетит днес към bitcoin, а търсенето се движи основно от институционалните инвеститори.

Нютън демонстрира и графика, която използва три различни цикъла на bitcoin — основният от които е 273 дни — и която подсказва за предстоящо обръщане на тенденцията. И припомня, че през всички тези години последното тримесечие на годината винаги е било впечатляващо, но в края на декември или началото на януари тенденцията се обръща. "Смятам, че ще има възможност за инвеститорите да купуват при спад".

Нютън бе категоричен, че вярва в дългосрочното бъдеще на bitcoin, ethereum, litecoin и другите криптовалути, но ще продаде позициите си в "следващата една или две седмици".

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за търговия с криптовалути