Доларът здраво държи позициите си на "валутен цар", постигнал вчера 14-годишни върхове спрямо еврото и останалите основни валути. В същото време пазарите се пренастройват, готвейки се за още по-стремителни темпове на промяна на монетарната политика от страна Федералния резерв на САЩ догодина.

Американската валута е с положителна динамика от момента на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ на 8 ноември. Очаква се новата администрация да започне да провежда политика на икономическо стимулиране чрез намаляване на данъците и регулациите и повишаване на държавните разходи за инфраструктура.

Ще струва ли скоро 1 евро колкото 1 долар?

Ще струва ли скоро 1 евро колкото 1 долар?

Американската валута поскъпва все повече, докато европейската губи стойност

В сряда Фед повиши диапазона на ключовата ставка за федерално финансиране с 25 базисни пункта, което се очакваше. Но и да де сигнал, за по агресивна политика през 2017 г., включваща трикратно вдигане на лихвите, вместо двукратно, както се прогнозираше.

Реагирайки на решенията и посланията на регулатора, доходността на 10-годишните американски облигации в четвъртък се покачи на 2,6 процента до максимално от есента на 2014 година равнище.

Увеличената разлика в доходността между американските и японските книжа подкрепи ръста на долара спрямо йената. Американската валута достигна 10 месечни пикове в нивото 118,66 йени за долара вчера. Днес сутринта курсът е 118,09 йени за долар, като отбелязва 2,5% покачване за седмицата.

След победата на Тръмп йената поевтиня с 11 процента, задминавайки дори мексиканското песо, което загуби 10 процента от стойността си. Японската валута показа най-лошата динамика за този период, отбелязва Reuters.

Индексът на долара спрямо кошницата от 6-те основни световни валути днес е на ниво 103,000 пункта. В четвъртък той подскочи до 103,560 пункта - максимално ниво то 14 година насам.

Доларът излетя до 14-годишен връх след вдигане на лихвите в САЩ

Доларът излетя до 14-годишен връх след вдигане на лихвите в САЩ

Ралито на "зелените" пари удари валутите на развиващите се пазари

Евро е в отбранителна позиция, търгувайки се днес на ниво $1,0436, като вчера дори спадна до $1,0366, с което проби минималната стойност на курса между двете валути от януари 2003 година.

Британският фунт стерлинг днес се възстановява след падането си до триседмичен минимум спрямо долара. Паундът се покачва до ниво $1,2425, спрямо $1,2378 в края на вчерашната търговия.