Цената на биткойна се понижи рязко, след новината, че Федералният резерв на САЩ забавя темпа на затягане на паричната си политика, като вдига лихвените нива с половин процентен пункт, съобщават международните агенции.

Новината е ясен сигнал за инвеститорите, че Фед няма да се откаже от агресивната си политика и през 2023 година.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация в света моментално реагира на съобщението и тази сутрин записа спад от 2.3% до $17 940, по данни на CoinGecko.

Няколко часа по-рано криптопарите надхвърлиха за първи път $18 000, откакто криптоборса FTX на Сам Банкман-Фрайд се срина на 8 ноември. Биткойнът изтри тези печалби, но все още е нагоре с над 3% през последната седмица.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на Бахамите

Арестуваха "Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд на Бахамите

Той е арестуван за "финансови престъпления" срещу законите в САЩ и Бахамските острови

По-голямата част от пазара на криптовалути реагира на червено след съобщението - точно като американските акции. Ethereum се търгуваше за $1301 и отчете спад от 2,5%, а Dogecoin загуби 3,5% от стойността си.

Дигиталните активи следват отблизо американските акции, тъй като се считат за "рискови" - активи като технологични акции или биткойни са с по-нестабилни цени в сравнение с по-малко рискови активи, като американски държавни облигации или долари.

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Основната цел продължава да е сдържане темпа на инфлацията