Федералният резерв на САЩ (Фед), след двудневно заседание, повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта - до 4,25-4,5%, става ясно от съобщение на американски регулатор. Фед повиши лихвите за седми път от началото на 2022 година.

Така малко се забави темпа на "ударното" повишение на основната лихва със 75 базисни пункта от предходните 4 заседания.

"Федералният комитет за операциите на открития пазар (FOMC) има за цел да постигне максимална заетост в страната и инфлация от 2% в дългосрочен план. В подкрепа на тези цели, комитетът реши да повиши основния лихвен процент по федералните фондове до 4,25-4,5%", се казва в съобщението. Всички членове на FOMC са гласували единодушно за това решение.

Членовете на FOMC възнамеряват да продължат да увеличават основната лихва и очакват, че с това ще се постигне необходимата позиция на парично-кредитната политика за връщане на инфлацията до целта от 2%.

Според актуализираните прогнози, членовете на FOMC очакват основната лихва на Фед да достигне "връх" от средно 5,1% към края на 2023 г. През септември следващата година се очаква най-високата стойност на основната лихва да е в диапазона около 4,6%.

Фед очерта песимистична картина за икономиката на САЩ

Фед очерта песимистична картина за икономиката на САЩ

Домакинствата се борят с нарастващите разходи

Фед на САЩ ще продължи да повишава основната лихва, а последствията от този ход "предстои да бъдат усетени". Това обяви в председателят на Фед Джеръм Пауъл, след заседанието на FOMC.

"През тази година ние предприехме решителни действия за затягане на парично-кредитната политика. Свършихме много работа и пълният ефект от нашето бързо затягане на политиката тепърва ще се усеща. Продължаваме да очакваме, че продължаващото увеличение на основната лихва ще бъде подходящо за постигане на такава позиция на монетарната политика, която в достатъчна степен ще окаже сдържащ ефект, за да има връщане на инфлацията до 2% с течение на времето", казва Джеръм Пауъл.

По думите му, Фед е уверен в необходимостта от запазване на основната лихва на високо ниво, докато спадът на инфлацията се стабилизира.

Фед на САЩ продължи с "ударното" вдигане на основната лихва, нивото е най-високото от 2008-а насам

Фед на САЩ продължи с "ударното" вдигане на основната лихва, нивото е най-високото от 2008-а насам

Има намек за възможността за забавяне на темповете на повишаване на лихвите в бъдеще