Последното проучване на Фед показва, че икономическата активност в много райони на САЩ е слаба, съобщи АФП. "Търсенето се забавя или е слабо поради по-високите лихвени проценти, инфлацията и прекъсванията в доставките", се казва в доклада.

Фед повиши основната лихва пет пъти тази година, с общо три процентни пункта, при това заяви, че предстоят още увеличения.

Същевременно домакинствата се борят с нарастващите разходи за стоки и услуги. А те се увеличават заради прекъсванията на веригите за доставки, внезапните локдауни в Китай и рязкото покачване на цените на енергоносителите.

Потребителските цени остават високи, което засилва очакванията за по-нататъшно повишение на основните лихви от страна на Фед, на заседанието му следващия месец.

Прогнозират "икономическо земетресение" в света при следващо покачване на основната лихва от Фед

Прогнозират "икономическо земетресение" в света при следващо покачване на основната лихва от Фед

Заради САЩ, други държави са принудени също да вдигат основните си лихви

Търговците на автомобили в САЩ пък отбелязаха забавяне на продажбите поради ограничените запаси, по-високите разходи за превозни средства, както и повишаването на лихвите по заеми.

"В перспектива очакванията са за умерено нарастване на цените като цяло", се казва още в доклада на Фед.

Икономическите перспективи в САЩ като цяло стават "по-песимистични" поради нарастващите опасения за по-слабо търсене, се обобщава в доклада на Федералният резерв.

А този месец МВФ заяви, че големите икономики в света, включително САЩ, ще продължат да се забавят и прогнозира растежа на БВП на САЩ през тази година от 1,6%.