Цената на златото се понижава в четвъртък сутринта. Укрепването на долара оказва натиск върху котировките на ценния метал, докато пазарите оценяват перспективите за по-нататъшната политика на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия към 9,50 ч. българско време цената на февруарските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк е намаляла с 0.76%, или с $ 14.81 - до $ 1840,11 за тройунция.

Сребърните фючърси за март поевтиняха с 1,09% до 25,293 долара за унция.

Доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се повишава за втора поредна търговска сесия. Ден по-рано щатската валута беше подкрепена от вътрешна статистика - годишната инфлация в САЩ през декември се ускори до 1,4% от 1,2% при прогнозата за 1,3%. Показателят леко се приближи до целевото ниво на регулатора от 2%.

По-скъпият долар влияе отрицателно върху стойността на златото, защото го прави по-малко достъпно за инвеститори, които притежават други валути.

Заедно с това инвеститорите обърнаха внимание на данните от Бежовата книга - обобщение на коментарите на Федералния резерв на САЩ относно икономическата ситуация в страната. Според доклада икономическата активност в повечето региони на САЩ расте с умерени темпове. В същото време оптимизмът за ваксината се ограничава от опасения относно перспективите за бизнеса на фона на високата степен на заразяването с коронавирус.

Инвеститорите оценяват и перспективите за паричната политика на Фед, която се отразява върху долара. "Не мисля, че Федералният резерв има сериозни намерения за затягане на паричната политика в скоро време, предвид пандемията и крехкото икономическо възстановяване. Въпреки това, всеки сигнал за затягане може да разтревожи търговците на злато в дългосрочен план", цитира Ройтерс стратегът на DailyFX Маргрет Йънг.