Цената на златото в понеделник сутринта умерено се понижава в очакване на резултатите от двудневната среща на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговията, към 9 часа българско време, цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $5,4, или 0,31%, до $1722 за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се търгува на спот пазара по 1724,37 долара за тройунция съобщамва Ройтерс.

В същото време септемврийските фючърси за среброто се поевтиняха с 0,99% до 18,433 долара за унция.

В сряда ще бъдат публикувани решенията на Фед, според CME Group повечето анализатори очакват увеличение на базовиата лихвена ставка от диапазона 1,5-1,75% до 2,25-2,5%. През юни регулаторът вече повиши лихвения процент със 75 базисни пункта.

Затягането на паричната политика в САЩ е положително за долара. А от началото на юли златото вече е поевтиняло с 4,7%. Ръководителят на финансовата компания Money Crashers Андрю Шраге, цитиран от Market Watch, смята, че цените на златото ще продължават да се променят обратно на динамиката на долара.

По-силният долар прави инвестициите в активи, деноминирани в долари, по-специално държавни облигации на САЩ, по-доходоносни и те се конкурират с благородните метали като "сигурна" инвестиционна дестинация.