Цената на златото продължава пада в понеделник сутринта. Покачването на долара на фона на нарастващата доходност на американските държавни облигации оказва натиск върху котировките на благородните метали, сочат данните от днешната търговията.

Жълтият метал днес сутринта се движи близо до четириседмично дъно, слизайки в хода на търговията до $1,828 за унция. Стойността на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк към 9,30 ч. българско време е намаляла спрямо предходната сесия с 0,22%, или с 4,1 долара - до 1844,13 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто се повишиха с 0,33% до 26, 718 долара за тройунция.

Доходността на 10-годишните американски облигации нарасна с 1,2 процентни пункта до 1,119%. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) на този фон се засили с 0,39%, до 90,45 пункта.

Поскъпването на долара оказва натиск върху златото, като го прави по-малко достъпно за инвеститори с други валути.Миналата година златото като традиционен надежден актив нарасна с почти 22% на фона на пандемията от коронавирус. Сега цената на метала е по-чувствителна към долара. В края на миналата седмица златото загуби около 3% от стойността си.

"По-високата доходност на американските държавни облигации започва да има доста негативно въздействие върху златото", цитира Ройтерс старши пазарен стратег на Axi Стивън Инес. Експертът отбелязва, че пазарите не са били готови за такава доларова динамика.