Цената на златото в сряда сутрин продължи да се покачва умерено, докато стойността на долара и доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ намаляват.

Според данните от днешната търговия, към 9:42 часа българско време цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 5,60 долара, или с 0,29%, до 1942,70 долара за тройунция.

Скъпоценните жълти кюлчета се продават на спот пазара по 1935,08 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време се повишава с 0,63% до 23,42 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) се понижава с 0,35%, до 101,38 пункта. Обезценяването на долара прави златото по-изгодно и достъпно за закупуване от притежателите на други валути.

Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) е намалена до 3,964% от 3,980% в сравнение с предходния ден на борсова търговия. Държавните облигации на САЩ са алтернатива на златото като "надежден" актив, така че техните котировки, като правило, имат противоположна динамика.

В сряда пазарите очакват публикуването на статистика за инфлацията в САЩ. Анализаторите предполагат, че през юни потребителските цени са се повишили с 3,1% на годишна база след повишение с 4% месец по-рано, а на месечна база - с 0,3% след повишение с 0,1% през май.