Цената на златото се повиши в петък сутринта и отново надхвърли 1 800 долара за тройунция на фона на подновените страхове за глобално икономическо възстановяване .

Данните от днешната търговия показват нарастване на котировките на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк с 1,15 долара - до 1801,45 долара за тройунция.

В същото време септемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 0,21% - до 25,93 долара за унция.

След лек спад в четвъртък, златните котировки се върнаха към растеж. Инвеститорите се опасяват, че разпространението на новите варианти на коронавируса и по-специално на варианта "Делта" носи нови рискове за глобалното икономическо възстановяване.

На този фон се наблюдава леко понижаване на настроенията за риск и нарастване на търсенето на надеждни активи, които традиционно включват златото.

Анализатори от Oanda, цитирани от The Wall Street Journal, отбелязват, че спадът в стойността на златото в четвъртък се дължи на факта, че понижението на фондовите пазари може би е накарало някои инвеститори да продадат редица активи, включително злато.

Средносрочната прогноза за благородния метал обаче остава положителна поради несигурността около епидемиологичната ситуация в света.