Цените на златото растат в петък, подкрепени от скорошната волатилност на американските фондови борси, показват данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал днес сутринта на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с 0,37%, или със 7,1 долара - до 1 944,9 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто поскъпнаха в същото време с 0,1% до 26,902 долара за унция.

В четвъртък индексите на основните борси в САЩ спаднаха с 3-5%, докато акциите на Apple, чиято капитализация е над 2 трилиона долара, поевтиняха с 8%.

Нестабилността на фондовите борси подкрепя търсенето на злато, което традиционно е считано за по-надежден актив. В същото време анализаторите обясняват резкия спад на пазарите само с корективна динамика, която следва рекордния ръст на индексите и преди тридневния уикенд в САЩ."В момента има леко пристрастие към надеждността на златото, тъй като пазарите на акции се сринаха", каза Едуард Меир, анализатор в ED&F Man Capital Markets, пред Ройтерс.

Търговците сега насочват вниманието си към излизането на важни статистически данни от САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно в хода на днешната търговия.

Според анализатори безработицата в страната през август е спаднала до 9,8% от 10,2% през юли, а броят на работните места в неземеделските сектори на икономиката е нараснал с 1,4 милиона, след показа ръст от 1,7 милиона месец по-рано.