Цената на златото скочи с 1,5% до над 1850 долара за унция във вторник, достигайки най-високите си нива от 6 месеца, тъй като опасенията за растежа на глобалната икономика доминираха настроенията в началото на годината. Заедно с това бързо намаляват надеждите, че Федералният резерв на САЩ може да предизвика меко кацане на парично-кредитната си политика.

Според данните за днешната търговия, към 9:40 часа българско време цената на златото на борсата COMEX в Ню Йорк се покачи с 22,6 долара или с 1,51%, до 1853,8 долара за тройунция.

На спот пазара благородният метал се търгува по 1848,43 долара за една тройунция, поскъпвайки днес с 24,65 долара.

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на растежа, а именно САЩ, Европа и Китай, изпитват отслабваща активност. Инвеститорите сега очакват набор от данни тази седмица, които биха могли да насочат перспективите за растеж и паричната политика, включително данни за PMI в производството от големите икономики, ключов месечен доклад за работните места в САЩ и последните протоколи от Фед.

Междувременно цената на златото приключи 2022 г. почти без промяна около 1810 долара за унция, след като претърпя бурни колебания през целия период. Скъпоценният метал достигна почти рекорден връх от $2 010 за унция през март и спадна до 1600 долара през септември, пише Тrading Еconomics.