Цената на златото се понижава умерено в понеделник сутринта, тъй като инвеститорите очакват решението за подкрепа на американската икономика по време на пандемията от К-19, показват данните от днешната търговия.

Стойността на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк в понеделник сутринта спада с 0,11%, или с 2,1 долара, до 1854,1 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за среброто поскъпнаха с 0,38%, до 25,652 долара за унция.

Участниците на пазара очакват окончателното решение от новата администрация за старта на нова програма за подкрепа на американската икономика. Преди това новият президент на САЩ Джо Байдън предложи пакет от стимули в размер на 1,9 трилиона долара.

Златото се разглежда като средство за хеджиране срещу инфлацията, която може да възникне от разпределението на големия финансов пакет. Освен това ще окаже натиск върху долара, което също е положително за котировките на "жълтия метал". Но в момента златото губи позитив от този фактор, поради неяснотата около приемането на стимулите.

Анализаторите отбелязват, че могат да възникнат затруднения с приемането на мерките за финансово стимулиране, по-специално под формата на липса на подкрепа за проекта от страна на републиканците в Сената. В този случай обемът на стимулиращия пакет може да бъде по-малък от първоначално предложеното.

"Виждаме още въпросителни относно приемането на пакета за стимулиране на Байдън. Републиканците в Сената започват да се двоумят по отношение на отделните му точки. По този начин възниква въпрос относно скоростта и времето за приемане на пакета. Може би някои от проблемите, свързани с ваксинацията, накланят везните в полза на стимулите, каза Лахлан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank, пред Ройтерс.