Цената на златото в сряда сутринта слабо намалява с повишаване на доходността на американските съкровищни облигации като алтернативен инвестиционен инструмент.

Според данните за днешната търговия цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк е 1921 долара за тройунция.

Майските фючърси на сребро поскъпват с 0,09% до $24,927 за тройунция.

Котировките на благородния метал в сряда сутринта са под натиск от доходността на десетгодишните американски облигации, която нараства до 2,406% от предишното затваряне от 2,377%. Увеличението на доходността на държавните облигации е положителен фактор за долара и отрицателен за златото.

Цените на златото се понижиха по-значително във вторник след "ястребови" изявления на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, пише MarketWatch. Априлските фючърси в хода на търговията на борсата Comex поевтиняха до $1913,70 за тройунция.

Преди това Пауъл каза, че Фед е готов да повиши лихвата с 50 базисни точки наведнъж в една или повече предстоящи срещи. Анализаторите от Goldman Sachs приеха тези думи като призив за действие и преразгледаха прогнозите си за курса на американската централна банка- сега те очакват увеличение от 50 bp. както през май, така и на заседанието през юни.

Въпреки тази тенденция, според анализаторите на Axis Securities, цитирани от Wall Street Journal, ситуацията в Украйна остава напрегната и при липсата на какъвто и да е реален компромис конфликтът спомага за създаването на база за подкрепа за златото. Експертите от UOB казаха пред деловото издание, че до края на годината златото може да поскъпне до 2200 долара за унция.