Цената на златото се понижава в четвъртък сутринта. Инвеститори и търговци продължават да оценяват перспективите за парична политика на Федералния резерв на САЩ.

Данните от днешната сесия на борсата Comex в Ню Йорк показват намаление на стойността на августовските фючърси на златото с 0,44%, или със 7,8 долара, до 1,775,55 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за юли паднаха с 0,73% до 25,92 долара за унция.

Миналата седмица се проведе заседание на Федералния резерв на САЩ, след което регулаторът даде прогноза за по-бързо повишаване на лихвения процент. Това предизвика рязко покачване на обменния курс на долара, което от своя страна се отрази негативно на стойността на златото.

Известна несигурност предизвикаха и коментарите от членове на Фед. Ръководителят на регулаторния орган Джером Пауъл отбеляза, че очакват инфлацията да се забави в близко бъдеще до целевото ниво от 2%, което означава, че Фед все още се придържа към първоначалната си политика.

В същото време президентът на Резервната банка в Далас отбеляза, че повишаването на лихвения процент е възможно още през 2022 г. и икономиката ще достигне състояние, при което е възможно да се намали обемът на обратно изкупуване на активи от регулатора по-рано от инвеститорите очаквам.

На този фон анализаторите на Oanda отбелязват в коментар за Wall Street Journal, че в момента златото може да търгува нестабилно в диапазона от 1760 до 1800 долара за унция до края на седмицата.