Цените на златото се покачват умерено във вторник сутринта на фона на надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ повече няма да повишава основния лихвен процент..

Към 9:35часа българско време цената на юнските договори за злато на нюйоркската борса Comex се повишиха с 0,08% или с 1,6 долара до 2034,8 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се продава по 2027,13 долара за тройунция, съобщава

В същото време цената на юнските фючърси за среброто се понижава с 0,11% - до 25,53 долара за една тройунция.

Златото се покачва през последните шест месеца, в резултат на което котировките се доближиха до исторически върхове, пише MarketWatch. Положителни фактори за благородния метал са отслабването на долара, повишеното търсене на защитни активи на фона на опасенията от рецесия, както и несигурността на ситуацията с тавана на дълга на САЩ.

Допълнителен тласък на пазара на злато беше даден миналата седмица от думите на председателя на Фед Джером Пауъл, сигнализиращи, че централната банка наближава края на цикъла на затягане на паричната политика.

"Златото се търгува близо до най-високото си ниво за всички времена на фона на спада на доходността на американските държавни облигации и долара след сигнали от Фед, че централната банка може да направи пауза в повишаването на лихвите", пишат анализаторите на ING.