Месец след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) паундът претърпя нов голям срив. Местната валута изгуби 1,43% от стойността си спрямо щатския долар и падна до 1,3135 долара за паунд днес по обед, след като Централната банка на Великобритания намали основния лихвен процент.

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Великобритания гласува за излизане от ЕС

От финансовата институция обявиха, че лихвата ще бъде поставена на рекордно ниско ниво – 0,25% от досегашните 0,5%. Това е първото сериозно орязване на основната лихва от 2009 г. насам, съобщава BBC. С тези действия от Банката на Англия (Bank of England) целят да стимулират кредитирането в страната.

Централната банка представи и списък с мерки, които да подкрепят британската икономиката, претърпяла удар след вота за “Брекзит”. Сред планираните стимули е изкупуването на допълнително 60 милиарда паунда държавни облигации, както и на корпоративни за 10 милиарда паунда.

Тази сума ще бъде допълнение към вече обявената програма за изкупуване на активи на стойност 375 милиарда паунда. Така общият размер на програмата достига 435 милиарда паунда.

Банката също така обяви най-голямото намаление на прогнозите си за икономическия растеж откакто тя е започнала да ги прави през 1992 г.

Финансовата институция очаква растеж от 0,8% през идната година. В предишната й прогноза беше заложен ръст на британската икономика от 2,3% за 2017 г.