Злато на сума около $5,8 милиарда са купили централните банки през третото тримесечие на финансовата 2018-а година, отбелязвайки по този начин най-солиден ръст на нетните покупки на благородния метал от 2015 г. насам. Това съобщи в четвъртък World Gold Council (Световен златен съвет).

Според представения днес доклад на WGC, те са попълнили резервите си със 148,4 тона злато, информира bnr.bg. Търсенето на злато от страна на централните банки в света е отбелязало ръст от 22% през третото тримесечие в сравнение със същия период на предходната година.

Десетте държави, които държат най-много злато от началото на 2018-а

Десетте държави, които държат най-много злато от началото на 2018-а

Най-голям продавач на благородния метал остава Венецуела

Общото търсене на злато е било в размер на 964,3 тона, или с едва 6,2 тона повече от третото тримесечие на 2017 година.

Търговията със златни монети и кюлчета обаче е скочила на годишна база с 28% до 298 тона, тъй като инвеститорите на дребно са се възползвали от по-ниските цени на златото, търсейки защита на техните инвестиции с оглед на отслабването на дадени валути и трусовете на пазарите на акции, посочва докладът на Световния златен съвет. Това се отнася най-вече за инвеститорите от развиващите се пазари, като в Китай, който е най-големият пазар в света за златни кюлчета и монети, търсенето през третото тримесечие се е увеличило с 25 на сто. Търсене в Иран пък е нараснало до пет и половина годишен връх, допълват от WGC.

Купуването на златни бижута се е повишило с 6% спрямо година по-рано, като по-ниските цени на златото през юли и август са стимулирали т.нар. "ловци на изгодни стоки" най-вече сред чувствителните към цените потребители. Ръстът в търсенето на златни бижута в Индия и Китай е успял да надделее над слабостта, отчетна през третото тримесечие в Близкия изток.

Данните за търсенето на злато в сферата на технологичните приложения, показват увеличение през тримесечието от 1% до 85,3 тона, което се дължи главно на използването на благородния метали при производството на смартфони и в автомобилния сектор.