Началото на новата седмица донесе лоши новини за финансовия пазар в две от съседните държави на България, като валутите там достигнаха историческо ниски нива.

Протестите в Румъния доведоха до ново отслабване на леята, като във вторник тя достигна най-ниското ниво в историята си спрямо еврото. Централната банка на страната понижи обменния курс на валутата до 4,6551 леи за евро във вторник, което е с 0,18% спад на стойността й спрямо равнището от 4,6469 леи за евро от понеделник.

За кратко сутринта курсът се колебаеше между 4,6470 и 4,66 леи за евро, пише сайтът SeeNews, позовавайки се на информация от портала Conso.ru.

Поевтиняването на леята дойде след серия протести в северната ни съседка от началото на месеца срещу данъчните реформи, приети от властите в Букурещ.

Промените предвиждат от началото на 2018 година социалните осигуровки да се покриват от служителите, а не от работодателите. От друга страна вторите трябва да компенсират нарасналите плащания на работниците с увеличаване на брутните заплати с минимум 20 на сто. Това изискване обаче няма да е задължително според нормативните изменения.

Междувременно турската лира също падна до исторически минимум, но спрямо щатския долар на фона на обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон и промените, въведени от централната банка.

По време на сутрешната търговия курсът на валутата намаля до 3,9780 лири за долар. Това задълбочи спада на лирата, който достигна 17% от септември насам.

Една от причините за поевтиняването на лирата е конфликтът между Турция и Щатите, свързан с делото в САЩ срещу турския банкер Мехмет Хакан Атила и турско-иранския гражданин Реза Зараб. Двамата са обвинявани за нарушаване на американското ембарго срещу Иран.

Другата е свързана с премахването на лимита на транзакциите на междубанковия пазар, извършвани през нощта, и увеличаване на лимита за ликвидността в рамките на деня. И двете нововъведения имат за цел да подкрепят курса на местната валута, обясняват от Reuters.