Турската лира продължава да потъва все по-дълбоко на фона на политическата несигурност в страната и постоянната заплаха от терористични атаки. По време на търговията днес валутата достигна най-ниската си стойност спрямо щатския долар.

Курсът достигна ниво от 3,7790 лири за долар, което би предишния рекорд, достигнат в понеделник, съобщава CNBC.

През 2016 година турската валута изгуби 17% от стойността си спрямо долара, като беше посочена като най-зле представящата се валута сред развиващите се пазари след аржентинското песо.

Реакцията на пазарите дойде след доста критичен доклад на рейтинговата агенция Moody"s, в който се посочва, че икономическата и политическата несигурност в страната могат да доведат до скок в обема на лошите кредити, държани от турските банки.

Кредитният рейтинг на южната ни съседка беше намален до ниво "боклук" от Moody's и S&P.

Сега всички погледи са насочени към Централната банка на Турция, която има насрочена среща за 24 януари. Тогава ще стане ясно какви промени ще бъдат въведени в монетарната политика.

"Единственото нещо, което ще спре острия спад на лирата в момента, е рязко повишаване на репо лихвата или връщане на доверието на инвеститорите. Не очаквайте обаче никакви чудеса", коментира експертът по развиващите се пазари в SEB Пер Хамарлънд.