Инвеститорите трябва да инвестират пари си в злато сега, тъй като ценният метал представлява много добра защита срещу рисковете, които произхождат от изборите за президент в Съединените американски щати, казват от UBS Global Wealth Management пред CNBC.

"Харесваме златото, защото смятаме, че може да достигне $2 000 за тройунция до края на годината", заяви Келвин Тей, регионален главен инвестиционен директор. "В случая на несигурност около изборите и пандемията, златото е много, много добра защита. А скорошната му слабост представлява добър момент за влизане на инвеститорите".

Цените на златото се покачиха до рекордни височини тази година - и прехвърлиха $2 000 за тройунция за първи път в историята. В последно време обаче те спаднаха и тази сутрин ценният метал се търгува срещу около $1 887.

Тей смята, че инвеститорите трябва да вложат средства и в китайски държавни облигации, които скоро ще бъдат включени в World Government Bond Index на FTSE Russell. Включването, от октомври 2021 г., ще донесе милиарди долари в Китай. В момента доходността по китайския дълг е около 2,%, далеч повече от тази по европейския, която в повечето случаи е отрицателна, както и от тази по американския - в момента 0,6%.

JPMorgan прогнозира 10% ръст на S&P 500

Акциите, свързани с индустриалното производство и строителните материали, ще бъдат следващите, които ще достигнат нови върхове на американския пазар през следващата година, казва Грейс Питърс от JPMorgan.

Питърс, директор стратегия в подразделението за управление на богатство на американската банка, смята, че инвеститорите трябва да добавят циклични акции към портфолиото си през следващите 12 месеца, за да се възползват от икономическото възстановяване сле дкризата.

Частната банка прогнозира, че S&P 500 ще се покачи до между 3 500 и 3 600 пункта до края на тази година и с 3 750 до септември 2021 г., представлявайки 10% повишение от нивата във вторник.

Питърс казва още, че JPMorgan внимателно оглежда бизнеси, които ще спечелят от ръста на правителствените разходи по въпроси, свързани с околната среда и ESG. Тя посочва, че трябва да обърнем внимание и на бизнеси, които преминават през трансформация - като енергийните компании, които се обръщат към по-чисти източници на енергия.

Фючърсите в САЩ се оцветиха в червено в сряда. Dow Jones Industrial Average изтри 275 пункта, а S&P 500 и Nasdaq 100 също са в отрицателна територия.

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения.