В първия ден на новата седмица Китай обяви ключови назначения във властта. Пекин избра приближен на президента Си Дзинпин за вицепремиер, както и нов ръководител на централната банка на страната. Лю Хъ застава рамо до рамо със Си в условията на все по-обтегнати отношения с Щатите.

Не по-лека задача обаче ще има и И Ган, който беше неочакван избор за гуверньор не само в Китай, но и в чужбина. Той има завършено икономическо образование и е американски възпитаник, като ще замести досегашният ръководител на финансовата институция Чжоу Сяочуан.

Досега И е бил сред вицепрезидентите на Китайската централна банка. Редица експерти смятат, че той ще запази политиката на предшественика си.

Извън очакванията за бъдещите му решения обаче от Bloomberg дават малко по-различен поглед върху едно от неговите важни задачи - да управлява всички служители на банката. А те не са никак малко.

Към 2017 година в Китайската централна банка работят 127 хиляди души. Казано по друг начин финансовата институция дава работа на почти толкова хора, колкото живеят в Стара Загора, например, като според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) населението там е малко над 136 хиляди души.

Като друго сравнение може да се даде това, че служителите на финансовата институция са почти двойно повече от тези в следващата по брой на персонала централна банка в света - тази на Русия.

От Bloomberg дават и още едно любопитно сравнение - в Централната банка на Китай работят повече хора, отколкото за гигантите Apple и Microsoft.

Снимка 346130

Източник: Bloomberg