Криптовалута на стойност $90 млн. е открадната от японската криптоборса Liquid в четвъртък, съобщиха от компанията, цитирани от CNBC. В съобщението се посочва, че част от дигиталните ѝ портфейли са били "компрометирани", а хакерите са източили активите към четири различни портфейла.

"В момента провеждаме разследване и ще предоставяме информация регулярно. Междувременно депозитите и изтеглянето на средства ще бъде спряно".

Elliptic, компания за блокчейн анализ, съобщи, че над $94 млн. в криптовалути са били откраднати от хакерите. От тях общо $45 млн. са обменени в ethereum чрез децентрализирани борси като Uniswap и Sushiswap. "Това помага на хакерите да избегнат замразяване на тези активи", посочват от Elliptic.

Liquid е сред първите 20 криптоборси в света по обем на търговията, като през последните 24 часа е обработила транзакции на стойност над $133 млн.

Това е вторият криптообир за малко повече от седмица. Миналия вторник хакери откраднаха над $600 млн. от Poly Network, но по-късно върнаха почти цялата сума. $200 млн. все още остават в сметка, която изисква паролата от хакерите, за да бъде отключена.

Криптоплатформата, която загуби $600 милиона след атака на хакери, им предлага работа

Криптоплатформата, която загуби $600 милиона след атака на хакери, им предлага работа

Освен това САЩ предлагат до 10 милиона долара на хакери, разполагащи с информация, която води до идентифициране на всички лица, участващи в „злонамерени кибер атаки срещу инфраструктурата на Америка“