Платформата за криптовалута Poly Network, която наскоро загуби над половин милиард долара след хакерска атака, сега кани киберпретъпниците да станат неин съветник по сигурността, съобщават американските медии. Нещо повече - от атакуваната компания са готови да им заплатят 500 000 долара за възстановяване средствата на нейните потребители.

Миналата седмица Poly Network беше ударена от огромна хакерска атака, която открадна от потребителите на платформата 600 милиона долара. Киберпрестъпниците са се възползвали от недостатък в кода на компанията, който им е позволил да прехвърлят активите в собствените си крипто портфейли.

Хакери атакуваха най-голямата петролна компания в света за $50 милиона

Хакери атакуваха най-голямата петролна компания в света за $50 милиона

Те разполагат с информация от 1 терабайт за Saudi Aramco

Смята се, че това е най-големата криптокражба за всички времена, надминавайки досегашния рекорд от 534,8 милиона долара, откраднати от японската борса Coincheck при хакерска атака през 2018-а година.

Интересното в случая с Poly Network е, че хакерите предприеха една доста необичайна стъпка - върнаха почти всички откраднати пари. Към момента от цялата сума са задържани едва 33 милиона долара. Въпреки това, над 200 милиона долара от общата сума е заключени в акаунт, който изисква пароли от Poly Network и от хакерите за достъп до парите.

Днес от криптоплатформата се обърнаха към своите нападатели, които наричат "Mr. White Hat" (препратка към белите или т. нар. добри хакери) с молба да предостави въпросната парола. 

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Смята се, че те се намират в Източна Европа или Русия

Хакерските атаки са все по-голям проблем както за частни корпорации, така и за държавите като цяло. Едни от най засегнатите в последно време са САЩ, заради което правителството предлага до 10 милиона долара награда за всеки, кото може да идентифицира киберпрестъпници, нанесли сериозни щети върху ключови обекти от нацинално значение.

През пролетта се случи една от най-големите хакерски атаки в историята. Saudi Aramco стана жертва на рансъмуеър атака както по-рано тази година беше ударена Colonial Pipeline. В случая хакерите поискаха откуп от 50 милиона долара, за да не разпространяват откраднати лични данни на служители на компанията.

Самите данни са били свалени чрез удар върху контрактор, с който Saudi Aramco работи. Много малка част от информацията беше публикувана в тъмната мрежа, за да се покаже, че хакерите в действителност разполагат с нея. Обемът от информация, с който те разполагат, е 1 терабайт.

Saudi Aramco е най-голямата петролна компания в света и сред най-големите бизнеси изобщо. За нея работят почти 70 хил. души, а годишните ѝ приходи възлизат на 230 млрд. долара. Самата компания е оценена на 2 трилиона щатски долара.

Но нека се върнем на Poly Network. Днес от компанията обещаха да възнаградят щедро "Mr. White Hat "с награда от половин милион долара и да го поканят да стане неин" главен съветник по сигурността ". Дали офертата ще бъде приета, очакваме с нетърпение да разберем.

JBS е платила $11 милиона откуп след кибератака

JBS е платила $11 милиона откуп след кибератака

Решението е било взето, за да се предотврати потенциален риск за клиентите