Saudi Aramco стана жертва на рансъмуеър атака както по-рано тази година беше ударена Colonial Pipeline. В случая хакерите искат откуп от 50 млн. долара, за да не разпространяват откраднати лични данни на служители на компанията.

Самите данни са били свалени чрез удар върху контрактор, с който Saudi Aramco работи. Много малка част от информацията беше публикувана в тъмната мрежа, за да се покаже, че хакерите в действителност разполагат с нея. Обемът от информация, с който те разполагат, е 1 терабайт.

Затова засега не е ясно точно какъв тип данни или "компрометиращо" съдържание притежават хакерите. Във всеки случай те го считат за достатъчно ценно, за да изнудват Saudi Aramco, която сега е обект на множество международни доклади. Изглежда, че търсят плащане в криптовалутата Monero (XMR).

От изданието Bleeping Computer допускат, че тези, които притежават данните на Aramco, разполагат с изключително чувствителна информация. "Групата казва, че притежава документи, отнасящи се до рафинериите на Saudi Aramco, разположени в множество градове на Саудитска Арабия, включително Янбу, Джазан, Джеда, Рас Танура, Рияд и Дахран", пише изданието.

"Потвърждаваме, че публикуването на лични данни на наши служители не се дължи на нарушение на нашите системи, не оказва влияние върху нашите операции и компанията продължава да поддържа стабилна позиция по отношение на киберсигурността", казватот Aramco в прессъобщение.

Saudi Aramco е най-голямата петролна компания в света и сред най-големите бизнеси изобщо. За нея работят почти 70 хил. души, а годишните ѝ приходи възлизат на 230 млрд. долара. Самата компания е оценена на 2 трлн. долара.