Биткойнът може да изпревари пазарния дял на златото тази година, което ще бъде началото на края на "златната ера". Това твърди известен финансов анализатор от Wall Street, цитиран от американските медии. А мнението му споделят все повече финансови експерти.

Зак Пандъл от Goldman Sachs е изпратил прогнозата си до своите клиенти, тъй като стойността на криптовалутите и дигиталните активи нараства и дигиталните пари, особено биткойнът, привличат все повече интереса на инвеститорите.

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Несигурната ситуация около новия щам на COVID-19 общо взето има положителен ефект върху цените на златото

Според Пандъл биткойнът "най-вероятно ще придобие по-голямо парче от баницата тази година от настоящите си 20%". Те бяха изчислени чрез сравняване на пазарната капитализация на криптовалутата от $700 милиарда със златото на стойност около $2,6 трилиона в глобалните инвестиции.

Ако цената на биткойна надхвърли $100 000 за монета, това ще осигури 50% дял от пазара, се посочва в писмото до клиентите на банката.

"Биткойнът може да има приложения отвъд простото съхранение на стойност. Освен това, пазарите на цифрови активи са много по-големи от биткойна сам по себе си. Ние смятаме, че сравняването на неговата пазарна капитализация със златото може да помогне за определяне на параметри за правдоподобни резултати за възвръщаемостта на биткойна", допълва експертът.

Ел Салвадор: Биткойнът ще достигне $100 000 тази година

Ел Салвадор: Биткойнът ще достигне $100 000 тази година

Доста експерти обаче са скептични

Терминът "съхранение на стойност" се отнася за активи, които са в състояние да запазят стойността си за дълъг период от време, без да се обезценяват. Такива днес са някои благородни метали като златото, както и определени валути.

Биткойнът, към момента най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация, имаше динамична 2021-а година. Криптовалутата поевтиня от около $60 000 долара през април до близо $30 000 през юли, преди да достигне рекордно ниво от около $69 000 през ноември.

Все повече финансисти и пазарни анализатори са оптимисти за бъдещето на биткойна, като много от тях дори прогнозират, че тази година криптовалутата ще достигне дългоочакваната шестцифрена стойност в щатски долари за една монета.

Сагата биткойн: поглед към паденията и възхода на най-популярната криптовалута в света

Сагата биткойн: поглед към паденията и възхода на най-популярната криптовалута в света

За малко повече от 10 години биткойнът направи така, че с валутата да се съобразяват все повече хора