Много инвеститори в края на годината се интересуват от прогнозите за цените на благородните метали през следващата година. Що се отнася до златото, може за се тръгне от цената му в края на ноември 2021 година - $1771,20 за тройунция. Тогава имаше изявление на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл относно възможно ускорено ограничаване на месечните придобивания на активи, което означава "затягане" на реториката на Фед.

Известният руски инвестиционен банкер Евгений Коган в тази връзка коментира, че след подобно изявление на ръководителя на Фед, Федералният резерв не е далеч от повишаване на основните лихви. Коган отбелязва, че идеалната пазарна ситуация за златото е растящата инфлация, "меките" политики на централните банки и ниските лихви. В този случай обаче, златото има съперник - милионите долари, които биха могли да бъдат инвестирани в злато и други благородни метали, отиват в криптовалути.

Експертът не изключва котировките на златото да започнат да растат отново в обозримо бъдеще. "Накратко, не изключвам такъв сценарий, но към днешна дата (средата на декември 2021 г.) има предпоставки за обратното", посочва Коган.

Според него има две основни причини за това, като първата е, че съществува риск Фед да не може да стигне далеч по пътя на нормализиране на политиката си, без да срине финансовите пазари и/или да се натъкне на "тухлената стена" на разходите за обслужване на дълга.

При този сценарии "можем да говорим за масови лични фалити. Може да има проблеми и на пазара на недвижимите имоти поради проблем с обезпеченията. Така че лихвените ставки са обречени да бъдат много ниски за дълго време."

Втората причина е свързана с пандемията от корономарируса. Въпреки че все още не е ясно колко често южноафриканският "омикрон" причинява тежки заболявания и смърт, много държави обмислят въвеждането на нови ограничителни мерки, включително пълно затваряне. "Ако се случат най-лошите прогнози, рискът от гледна точка на инвеститорите може да се засили, в резултат на което търсенето на защитни активи, включително злато, ще се увеличи", казва Коган.

Анализаторът Андрей Маслов от финансовата компания "Финам"смята, че златото остава най-важният "защитен" актив, чието ценообразуване до голяма степен е повлияно от позициите на борсово търгуваните фондове (ETF) на големите "играчи". По този начин динамиката в цената на златото корелира с динамиката на намаляване на апетита за риск на фона на кризата и турбуленцията на пазара.

И така, най-очевидните пикове се забелязват в моменти на разпространението на нови щамове на коронавирус, който, разбира се, остава фактор номер едно за световните пазари, когато става въпрос за оказване на натиск върху рискови активи и укрепване на защитните позиции. Освен това златото е важен инструмент за хеджиране срещу инфлацията, която "счупи" многогодишни рекорди в повечето страни по света, отбелязва анализаторът.

Също така си струва да се отбележи, че с отменянето на локдауните в различните държави, търсенето на злато от бижутерската индустрия започна да се възстановява, точно както търсенето в технологичната индустрия се увеличи с възстановяването на икономиката и увеличаването на обемите на производство. "В същото време обаче дефицитът на чипове на пазара се отразява негативно и на златото, използвано за технологични цели", казва анализаторът.

Все още остава отворен въпросът кой ще стане световен лидер при добива на злато през 2021 година. Най-вероятно това ще бъде Китай. Страната произведе 236,7 тона злато през първите 9 месеца на тази година, според Китайската асоциация по златото. Следващата държава е Австралия, която според консултантската компания Surbiton Associates, е произвела 234 т злато за същия период.

Андрей Маслов смята, че несигурната ситуация около новия щам на COVID-19 общо взето има положителен ефект върху цените на златото, т.е. влияе им в посока "нагоре".

"През първите месеци на 2022 г. светът ще трябва да се бори с нов южноафрикански щам, който може да принуди инвеститорите да прехвърлят пари в сигурни активи, включително злато. Като цяло, пандемията от коронавирус все още е далеч от приключване, което именно поставя златото в позицията на "сигурен" актив.

В същото време, за две години човечеството стана много по-ефективно в борбата с COVID-19, което като цяло води до постепенен икономически растеж и възстановяване от вълните на пандемията. Има надежди, че през 2022 г. производителите на чипове ще излязат от кризата, което от своя страна ще увеличи търсенето на злато в техническата индустрия. Но към момента няма достатъчно специфични данни в тази област, за да се правят конкретни изводи.

Като цяло очакванията са цената на златото през 2022 г. да бъде в диапазона 1700-1800 долара за тройунция", прогнозира експертът.