Японските акции се понижиха в четвъртък, след като стана ясно, че страната възнамерява да въведе извънредно положение, за да овладее нарастващите нови случаи на COVID-19, съобщава Reuters. Съответно, тревогите за икономическо забавяне се засилиха.

Индексът Nikkei спадна с 0,88% до 28 118,03, което е най-ниското затваряне за повече от две седмици. Topix спадна с 0,90% на 1 920,32.

Решено: Олимпиадата ще е без чуждестранна публика

Решено: Олимпиадата ще е без чуждестранна публика

Официално това ще бъде оповестено към края на месеца

Япония трябва да обяви четвъртото извънредно положение за Токио, който е домакин на Олимпийските игри. Според ограниченията ресторантите ще трябва да спрат да сервират алкохол, заяви министърът на икономиката Ясутоши Нишимура.

"Повторното въвеждане на извънредно положение е една от причините, поради която инвеститорите се колебаят да купуват японски акции", коментира Шигетоши Камада, който е генерален мениджър на изследователския отдел на Tachibana Securities.

Организаторите на олимпийските игри, които ще се проведат от 23 юли до 8 август са силно разтревожени от въвеждането на ограничителни мерки, съобщава ежедневникът Asahi.

"Олимпиадата може да се счита за отрицателна за пазара. Ако все пак се проведе успешно и ако вирусът не се разпространява силно, това вероятно отново ще раздвижи пазара ", казва изследователят в NLI Research - Юсуке Маеяма.

Разходите за Олимпийските игри в Токио са се увеличили с $2 милиарда заради отлагането им

Най-скъпата Олимпиада в историята е станала с $2 милиарда по-скъпа. И разходите продължават да растат

Заради отлагането ѝ в резултат на пандемията