Забавянето на Олимпийските игри в Япония с една година заради пандемията струва 200 милиарда йени или малко под 2 милиарда долара. Такава сума посочват от новинарската агенция Kyodo и вестника Yomiuri, позовавайки се на свои източници.

Тези изчисления са направени на база на многократни оценки на ефекта от отлагането на мащабното спортно събитие, като в следващия месец организаторите му, както и местните власти в Токио и японското правителство трябва да обявят как ще бъдат поделени тези разходи.

От Международния олимпийски комитет са посочили, че ще покрият около 650 милиона долара от тях, но не посочват повече детайли по темата, пише Time. С допълнителните разходи Олимпиадата в японската столица става все по-скъпа.

Според официалните изчисления общата сума за организирането ѝ възлиза на 12,6 милиарда долара. След одит на централната власт обаче стана ясно, че тази сума вероятно е двойно по-голяма. От тях около 5,6 милиарда долара са публични средства.

През 2013 година, когато от Токио спечелиха домакинството, беше казано, че организирането на игрите ще струва не повече от 7,3 милиарда долара.

От Оксфордския университет публикуваха изследване по-рано тази година преди да стане ясно, че Олимпиадата ще бъде отложена. Според него това са най-скъпите Летни олимпийски игри в историята.