Япония реши да организира олимпийските и параолимпийските игри в Токио това лято без чуждестранни зрители поради опасенията от разпространение на коронавирус, предаде Reuters, позовавайки се на двама свои източници от правителството.

Олимпиадата, отложена с година заради пандемията, ще се проведе между 23 юли и 8 август, а Параолимпийските игри - от 24 август до 5 септември. Премиерът Йошихиде Суга заяви, че официалното решение за посещенията от чуждестранните зрители ще бъде взето до края на март.

Правителството стигна до заключението, че посрещането на фенове от чужбина не би било възможно, предвид общественото безпокойство относно коронавируса и откриването на по-заразни варианти в много страни. Kyodo News, която разпространи информация за решението, заяви, че церемонията по откриването и запалването на олимпийския огън също ще се проведат без зрители на 25 март.

Очакванията бяха, че продажбите на билети ще генерират приходи от 800 млн. долара за организационния комитет в Токио, или около 12% от бюджета му. Продажби на местните зрители обикновено формират около 70-80% от постъпленията през последните олимпийски игри.

Повечето японци не искат международни посетители да присъстват на игрите заради опасенията, че голям приток от чужденци може да предизвика нарастване на случаите на коронавирус, показа проучване на вестник Йомиури тази седмица, според което 77% от анкетираните са против.