От икономисти до собственици на малки фирми, всички в Швеция са притеснени от политиката на централната банка в страната и нейното отражение върху местната валута.

Шведската крона загуби повече от 10% от стойността си спрямо еврото от средата на миналата година насам. Това от своя страна направи вноса значително по-скъп, а той е решаващ за нацията, която внася повече стоки, отколкото изнася.

Спадът в курса на валутата дойде след протакането на Централната банка на Швеция за слагането на края на отрицателните лихвени проценти. Причина за това са сигналите от страна на властта, че е нужна повече сигурност за задържането на нивото на инфлацията до 2%.

Но тази ситуация все повече притеснява хората в страната, след като това ограничава богатството им.

"Централната банка създава нови рискове", смята валутният експерт в Swedbank Андрес Екльоф. "Настоящата политика генерира инфлация, която влияе негативно върху покупателната способност на населението и предизвиква ръст в цените на вноса в краткосрочен период", обяснява той.

Според Шведската федерация на предприемачите около една четвърт от малките компании в страната са вносители, докато едва 10% са износители.

Отслабването на кроната има и друга страна - то прави местните дружества по-атрактивна и евтина цел за големите международни дружества.

Това е причина броят на сливанията и придобиванията да е с 200% по-висок през тази година в сравнение с предходната при спад от 38% за Западна Европа, пише Bloomberg.

"Трендовете и динамиката в индустрията винаги са в сърцевината на нещата за подобни сделки, но валутният курс също е фактор", смята главният изпълнителен директор на Deutsche Bank в скандинавските страни Ян Олсон.

Освен експертите обаче вече и някои политици повдигат въпроса за политиката на централната банка. Говорителят по икономическите въпроси на опозиционната Умерена партия Елизабет Свантесон коментира, че не в дългосрочен план не е устойчиво кроната да бъде толкова слаба, колкото е в момента.

"Зависи от централната банка да помисли за това. В дългосрочен план обаче това не е добре за Швеция", казва тя.