В заключена стая в офис сграда в Каракас 20 бръмчащи компютъра използват своята мощност за извличане на данни, за да копаят биткойни - един все по-популярен инструмент в борбата срещу хиперинфлацията във Венецуела.

В складове, офиси и домове "миньорите" използват модифицирани компютри, за да извършват сложни изчисления, основно осчетоводяване на дигитални транзакции по цял свят, за които получават комисионна в биткойн, разказва в свой репортаж AFP.

Освен че се практикува с цял свят, копаенето на виртуалната валута е част от нарастващите нелегални усилия във Венецуела да се избегнат най-лошите последици от осакатяващата икономическа и политическа криза и нарастващата инфлация, която според МВФ може да достигне 720% тази година.

Нямайки никакво доверие в местния боливар и мъчейки се да намерят долари, много венецуелски граждани, които не са нито компютърни маниаци, нито финансови магьосници, разчитат на bitcoin или други криптовалути.

Служителка на офиса в Каракас на име Вероника разказва, че шефът й е инсталирал 20-те компютъра в началото на 2015 г. "Тези машини донасят 800 долара месечно (повече от 26 млн. боливара)", споделя тя.

Консултантът в копаенето на bitcoin Ранди Брито изчислява, че около 100 000 венецуелци "копаят" виртуалната валута. Точният им брой е невъзможен за определяне, защото много от тях се защитават чрез използване на сървъри в чужди държави.

Бумът на тези виртуални сделки започва през 2014 г., когато икономическата криза във Венецуела се засили в резултат на срив в цената на петрола, който представлява 96% от приходите на страната.

"Който купува биткойни с боливари, печели пари, като увеличава цената на биткойн срещу долара и избягва инфлацията", посочва Брито пред AFP.

Не без риск

Венецуела е нещо като миньорска гореща точка, тъй като електричеството, необходимо за работата на компютрите, които са гладни за енергия, е толкова силно субсидирано, че е почти безплатно.

"Така е много изгодно да се произвеждат биткойни", разказва икономистът Асдрубал Оливерос.

Изкушена от парите, които печели шефът й, Вероника също е решила да действа, оборудвайки дома си с машина за 2280 долара, купена онлайн от Китай.

"Един мой приятел също си купи, а един познат си купи 20. Хората купуват тези машини като луди", разказва тя.

"Харчим едва около 15 000 боливара на месец за електричество (малко от 50 цента на цената на черния пазар)", споделя Вероника, която отказва да каже фамилията си от страх да не бъде арестувана.

Повечето "миньори" поставят машините си в къщата на друг човек, за да разделят консумацията на енергия и така да избегнат привличането на вниманието на властите. Държавната разузнавателна служба Sebin е особено стриктна в следенето, а агентите й редовно претърсват сгради, в които забележат подозрително вълнение. "Ако намерят машини, те арестуват собствениците или се опитват да им вземат насила пари", разказва Вероника.

Адвокатът Хесус Олярвес твърди, че копаенето на биткойни е легално във Венецуела. Страната няма закони за криптовалутите, но "тези, които го практикуват, често могат да бъдат арестувани от полицията за кражба на енергия".

По данни на портала LocalBitcoins транзакциите с биткойни във Венецуела възлизат на 1.1 милиона долара през последната седмица на септември.

Комисионните, платени в биткойни, помагат да се купят храна и лекарства, които в момента са дефицит заради кризата, казва Еугения Алкала, основателка на Dash Caracas, предлагаща курсове за добив на криптовалути.

Машината на Вероника произвежда от 20 до 25 лайткойна, друга популярна виртуална валута, на месец. "Всеки лайткойн струва 46 долара, това са 920 долара месечно", споделя тя.

Това е цяло състояние в държава, където минималната заплата е 135 543 боливара (40 долара), допълнена с ваучер за 189 000 боливара (56 долара).