Изглежда, че много хора на Запад днес са привърженици на социализма, съдейки по все по-честото споменаване на тази политическа система от различни групи активисти по новините, пише икономистът Робърт Барън в нова статия. Може би привържениците на тази система мислят, че има начини за създаване на богатство, които не включват отговарянето на нуждите на останалите на пазара.

Вероятно не е случайност, че мнозина днес са живели животите си в система на фиатни (т.е. наложени от закона, а не създадени на пазарите пари, обезпечени от реални активи) пари. Преди почти половин век САЩ скъса всички връзки между долара и златото. Това беше направено от другите водещи държави преди още повече време. В резултат на това днес живеем в свят, в който създаването на богатство от мнозина се разглежда като нещо изключително лесно - достатъчно е просто парите да се напечатат.

В такъв свят защо да нямаме социализъм? Все пак, дори и да ни свършат парите, винаги просто можем да създадем нови?

Митът за неограничените пари и безкрайните ресурси

Паричната система до 1971 г. беше разводнена разновидност на златния стандарт. След това САЩ загърби задължението си да поддържа съотношение между долара и златото от 35 долара за унция. Но златото всъщност осигурява солидна връзка между една валута и действителността, за която малцина осъзнаваха. Благодарение на нея беше ясно, че богатството се изгражда, а не се изобретява от нищото, точно както златото не може да бъде сътворено от въздуха.

Но фиатните пари могат да бъдат създавани от нищото, при това в огромни количества. Колкото по-дълго фиатните пари се използват, толкова по-лесно човек може да повярва, че всичко може да бъде изобилно, защото все пак всяка стока се купува с пари, а самите пари, изглежда, никога не свършват. Така хората, които познават само тази парична система, скоро започват да искат "безплатно" здравеопазване и "безплатно" висше образование.

И защо не? Неограниченото парично предлагане ще плати за тях. В тази Небивала земя лесно се промъкват идеите за загърбване на изкопаемите горива от страна на тези, които не разбират как работи икономиката. Но, изглежда, човек не е длъжен да е запознат с техническите ограничения, защото няма технически ограничения.

"Варварската реликва" (златото) в миналото е ограничавала паричното предлагане и по този начин предлагането на използваеми средства. Но то вече е заменено от безкрайното количество фиатни пари. Сега изглежда, че неограниченото съвкупно търсене може да бъде финансирано от също толкова неограничени фиатни пари, които да създадат свят на изобилието.

Фиатните пари обръщат света с краката нагоре

Психологическият ефект от живот в системата на фиатни пари не може да бъде подценен. За много хора те обръщат представите за света наопаки. Така например финансовият успех изглежда като "доказателство" за експлоатацията на масите от някого, а вече не е повод за гордост. А когато богатството се създава само с клика на мишката, изглежда, че само Ебънизърд Скрудж ще откаже да плаща за поредната държавна програма. Затова хората са склонни да си мислят, че само алчността и жестокостта стоят между нас и всеобщия просперитет.

Това е причината, поради която фиатните пари са толкова подривни за социалния ред. В система на стабилни пари всяка нова разходна програма на правителството може да бъде осъществена само чрез увеличаване на данъците, увеличаване на дълга или понижаване на други разходи. Съществува реална цена на всяка от тези възможности.

Печатането на пари също има своята цена, но тя е невидима. Човек не вижда погрешните инвестиции, до които разходването им води. Дори и поскъпването на цените след създаването им се случва със забавяне и не е равномерно разпределено в икономиката, заради ефекта на Кантийон, при който първите получатели на парите могат да плащат за стоки и услуги на старите им цени, а за следващите потребители, до които достигат новите пари, се покачват и цените. Но дори и тогава малцина свързват нарастващите цени с паричното предлагане.

Възстановяването на стабилната парична система обаче ще е трудно начинание. Както би казал анимационният герой Пого: "Срещнахме се с врага и той сме ние."