На пръв поглед ситуацията за жените в Япония се подобрява, пише Bloomberg.

В икономика, която исторически изостава от другите развити държави, когато става въпрос за участие на жените на пазара на труда, вече цели 71% са заети - 11 пр. п. ръст за едно десетилетие.

Правителството в Токио може да се похвали и с едни от най-благоприятните закони за майчинство в света и наскоро дори създаде нова категория на пазара на труда, насочена именно към майките, които искат да балансират работата и семейството. Една от най-големите нужди на семействата - детските градини - се увеличават.

Но дори и така, жените в Япония - женени или не; на пълно работно време или не - се изправят пред трудно финансово бъдеще. Редица фактори, които включват застаряващо население, намаляваща раждаемост и анахронична полова динамика - заплашват мечтите им за спокойно пенсия. Според Сичи Инагаки, професор в International University of Health and Welfare, бедността сред по-старите жените ще се удвои през следващите 40 години до 25%. При неженените делът ще достигне 50%.

В Япония хората живеят по-дълго, отколкото където и да е по света, а раждаемостта е на най-ниското си ниво в историята. Резултатът е, че хората в работоспособна възрат ще намалеят с 40% до 2055 г.

В същото време разходите на правителството за помощи растат. Това накара Токио да намали част от тях, като в същото време предложи увеличаване на възрастта за пенсиониране. Някои японци отговориха, като преместиха спестяванията си в други инвестиционни инструменти (подобни на щатските 401(k), надявайки се ръста на активите да омекотят удара. Но подобна стратегия изисква налични спестявания, а жените в Япония не могат да се похвалят с такива.

Разликата в заплащането между мъжете и жените в Страната на изгряващото слънце е сред най-големите в развитите икономики, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие: жените получават едва 73% от заплата на мъжете. Демографската криза усложнява ситуацията още повече: пенсионираните двойки се нуждаят от допълнителни $185 хил., гласи доклад на правителството. Отделно изследване на правителствена агенция сочи, че жените в Япония ще останат без пари 20 години преди смъртта си.

Представен през юни 2019 г., докладът на Агенцията за финансови услуги предизвика такава паника, че правителството бързо се отрече от него. Но икономисти казват, че той е точен.

Такаши Ошио, професор в Institute of Economic Research at Hitotsubashi University, посочва, че частните пенсии и инвестициите на пазарите сега са много по-важни, отколкото когато и да било в миналото на страната. Мачико Осава, професор, поставя нещата по-ясно: "Дните, в които можехме да разчитаме само на държавната пенсия, приключиха".

Предизвикателствата пред жените не спират: макар че 3,5 милиона започнаха работа, откакто премиерът Шинцо Абе пое властта през 2012 г., две трети от тях работят на непълен работен ден.

Заплатата на мъжете в Япония обикновено се повишава, докато навършат 60 г. За жените средната заплата не се променя особено от края на 20-те им години до 60-те. Това се дължи на бременността и майчинството и работата на непълен работен ден. От средната на първото десетилетие на века заетостта на непълен работен ден в повече от половината държави в ОИСР намалява. Но в Япония тенденцията е обратната.

Една от целите на Абе е да окуражи повече жени да продължат да работят, след като родят. Но според скорошно правителствено изследване, почти 40% от жените, които преди раждането са работели на пълен работен ден, преминават на непълен или спират изобщо да работят.

Кариерният път на Мачико Накажима е типичен: преди тя работи на пълен работен ден в туристическа компания, но на 31 г. напуска работа, след като забременява. Мачико прекарва десетилетие в отглеждане на две деца и сега, на 46 г., но сега е рецепционистка в тенис център на непълен работен ден.

Според правителствени данни, месечните разходи на японско домакинства с повече от двама души е 287 хил. йени, или $2 650. 15,7% от японските домакинства живеят под линията на бедността, която е около $937 на месец.

Над 40% от жените, които работят на непълен работен ден, получават 1 милион йени ($9,100) или по-малко на година, според правителствени данни. За тях липсва сигурност, помощи и възможност за растеж.