Цената на златото във вторник на практика не се промени на фона на стабилността на долара и в очакване от инвеститорите на речта на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в Джаксън Хоул, сочат данните за днешната търговия.

Котировките на декемврийските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex нарастват днес сутринта с 0,05%, или с 1,05 долара - до 1940,3 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,07% до $26,625 за унция.

Инвеститорите предпочитат да се въздържат от активната търговия, очаквайки началото на годишната икономическа конференция в Джаксън Хоул, където се очаква Пауъл да говори. Конференцията ще се проведе на 27-28 август.

"Повече внимание се отделя на симпозиума в Джаксън Хоул и речта на Пауъл. Мисля, че пазарите не са склонни да се придържат към определен курс, докато това не се случи", каза Иля Спивак, валутен анализатор на DailyFx, пред Reuters и добави, че движението на долара влияе върху цените на златото.Укрепването на долара оказва натиск върху стойността на златото, тъй като в този случай то става по-скъпо за притежателите на друга валута и обратно.

В същото време общото връщане на рисковите настроения на пазарите и отказът да се купуват надеждни активи също оказват натиск върху цената на метала. По този начин борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион непрекъснато растат, подкрепени от признаци за напредък в търговските отношения между Съединените щати и Китай.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин проведоха поредния телефонен разговор с вицепремиера на Държавния съвет на Китайската народна република Лю Хю и обсъдиха изпълнението на първия етап от споразумението, сключено между страните през януари.