Цената на златото нарасна с 1,8% в понеделник, постигайки най-високата си стойност в историята от 1935,9 долара за тройунция. Растежът при среброто е още по-скоростен, като белият метал поскъпна с 6% до 24,14 долара за тройунция, след като в петък той успя да пробие границата от 22 долара за тройунция.

С това поскъпване цената на златото подобри предишния си рекорд, поставен през 2011 г., когато след Голямата рецесия благородният метал се търгуваше при цена от 1921 долара за тройунция. Същевременно доларовият индекс удари най-ниската си стойност за последните почти две години, сривайки се до 1180,9 пункта.

Графика: Доларов индекс и цена на златото

Снимка 489710

Източник: Zero Hedge

Това разтваряне на ножицата между долара и златото беше прогнозирано от финансиста Питър Шиф, който от години предупреждава, че политиките на Федералния резерв, увеличени значително в контекста на настоящата криза, ще доведат до драстична ценова инфлация.

"Bcъщнocт, ĸopoнaвиpycът ycĸopявa тoзи пpoцec, тъй ĸaтo зapaди нeгo имa пo-мaлĸo cтoĸи, ĸoитo xopaтa мoгaт дa cи ĸyпят", посочи той в началото на годината. "Xopaтa днec пpивeтcтвaт cъщитe мepĸи, ĸoитo yнищoжиxa вcяĸa cтpaнa пo cвeтa, в ĸoятo ca били пpoбвaни."

Питър Шиф: Мерките на Фед срещу коронавируса ще доведат до стагфлация

Питър Шиф: Мерките на Фед срещу коронавируса ще доведат до стагфлация

Централната банка ще понижи лихвите до 0%, прогнозира експертът

Резултатът от това ще е стагфлация в развитите икономики, смята финансистът - т.е. никакъв икономически растеж на фона на покачващи се цени на продуктите и свиваща се покупателна способност на долара.

На същото мнение е и авторът Джим Грант, който през миналата седмица също изрази притеснения за долара в Wall Street Journal. "Федералният резерв иска да повярваме, че няма да има инфлация, но за мен това е голяма неизвестна", посочи Грант. "Свидетели сме на най-бързия темп на инфлиране на валутата в мирно време и на най-ниските лихвени проценти за последните 4 хил. години. Това е изключително обезпокоително."