Коронавирусът е "карфицата", която ще спука балоните, създавани от Федералния резерв, а политиките на централната банка ще доведат до стагфлация, каза финансовият експерт Питър Шиф в подкаста Quoth the Raven. Според него сега от значение е колко големи са самите балони.

"Федералният резерв създаде изключително ливъриджната икономика, а причината да имаме толкова голям дълг е, че всеки път, когато се опитаме да минем през рецесия, централната банка се намесва", каза Шиф. "Така вместо да има оздравяване на икономиката, при което задълженията се изплащат и отчетните баланси на банките се заздравяват, ние добавяме още кредитиране."

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

Той коментира и предложенията, идващи и от президента Доналд Тръмп, резервът да увеличи количествените улеснения. "Какво ще постигне това? Печатането на пари няма да изцери вируса и няма да добави повече продукти по рафтовете в магазините. Единственото, което ще се постигне с тази мярка, ще е унищожаването на долара", каза той.

Ако кризата се разрази преди изборите в САЩ, според експерта няма шанс Тръмп да бъде преизбран. Но под президент от Демократическата партия, Федералният резерв ще ускори още повече емитирането на долари. "Дефицитите ще са 3 или 4 трлн. долара годишно", прогнозира той. "А до момента, в който Байдън ще се закълне като президент, основният лихвен процент вече ще е понижен до 0%."

Разбира се, Шиф коментира и покачването на цената на златото. "Трейдърите са много притеснени от растежа, те не вярват в него и очакват цената да се срине във всеки момент", каза той. "Същевременно обаче металът продължава да расте."

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Федералният резерв ще понижава лихвите, докато не стигне до 0%, смята експертът

По думите му потребителите, които закупуват физическо злато, придобиват актив, застраховащ ги срещу флуктуациите на валутите и финансовите инструменти. "Когато сте в среда, в която централните банки печатат пари, ако наистина искате да постигнете сигурност и да не зависите от акциите и облигациите, какво купувате? Купувате злато. Купувате действителна стойност и истинските пари", каза Шиф.