Фондовите пазари преминават през балонизиране както всеки друг път в историята си, коментира финансовият експерт и инвеститор Питър Шиф по време на Vancouver Resource Investment Conference, сочи блога му. "Този балон ще се спука и когато това се случи много малко от хората, които се намират в него, ще го осъзнаят", каза Шиф. "Защото когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица."

По думите му най-рационалното поведение в тази ситуация е просто да не се участва на борсите и да се заеме изгодна инвестиционна позиция за момента, "в който музиката ще спре."

Питър Шиф: Коронавирусът е просто оправдание за слабите по принцип фондови борси

Питър Шиф: Коронавирусът е просто оправдание за слабите по принцип фондови борси

Ако не е бил той, инвеститорите са щели да си намерят друго обяснение, коментира експертът

"Американците не виждат бичия пазар и са изключително оптимистично настроени, когато трябва да са предпазливи", коментира Шиф. "Те трябва да продават акциите на местните компании и да купуват злато."

Основният фокус на участието на Шиф в панела обаче беше насочен към златото. През 2019 г. благородният метал премина през най-успешната си година от 2010 г. насам, като цената му нарасна с 18,4%.

"Какво е основното заключение, до което трябва да се стигне след скорошната геополитическа криза между САЩ и Иран - цената на кое се повиши?", пита той. "Не беше доларът, не бяха и съкровищните бонове. Основният растеж беше при златото и това показва, че светът предпочита злато пред долари."

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Федералният резерв ще понижава лихвите, докато не стигне до 0%, смята експертът

По време на същия панел преди година, Шиф беше единственият експерт, който прогнозираше покачване на цената на златото през 2019 г., докато консенсусното мнение на останалите е било, че благородният метал ще падне до хиляда долара за тройунция.

"Сега виждаме да се изгражда подкрепа за цена от около 1550 долара за тройунция", казва той. "Така че пазарът ми изглежда изключително силен. Смятам, че в момента той има много голям потенциал за нарастване и че цена от 2 хил. долара за тройунция не само е твърде вероятна, но и може лесно да бъде надвишена в резултат от изхода от следващите президентски избори. Ако Бърни Сандърс бъде избран, само си представете какво ще се случи със златото, буквално в изборната вечер."