До края на миналата година борсите преминаваха през най-дългия си бичи период в историята, но в петък индустриалният индекс Dow Jones изгуби 603 пункта, с което спадът му от началото на януари достигна 1%, посочи финансовият експерт и инвеститор Питър Шиф. "Какъвто е януари, такава ще е годината на пазарите", прогнозира той в нов пост.

Експертът припомня, че в петък S&P 500 също преминава през значителен спад от 1,8% и на практика се задържа на червено от началото на годината, като така единственият добре представящ се индекс за първите месец и почти седмица на 2020 г. е Nasdaq, който обаче също се понижи леко в петък. Единственият индекс, който не регистрира рекорд през миналата година - Russell 2000, включващ компании с малка пазарна капитализация, който е най-чувствителен спрямо представянето на икономиката, вече е с 3,3% надолу спрямо края на декември.

Питър Шиф: Пазарите растат, но има пукнатини под повърхността

Питър Шиф: Пазарите растат, но има пукнатини под повърхността

Индикаторите, отразяващи реалната икономика, бележат спад

"Мейнстрийм обяснението е, че спадът на борсите от петък насам се дължи на притесненията на инвеститорите относно коронавируса", каза Шиф. "Те се опитват да пробутат тази история на пазарите, но ако не беше заболяването щяха да си измислят нещо друго."

Според експерта пазарите са били готови да се понижат още месеци преди обявяването на предварителното търговско споразумение между САЩ и Китай. "Друг стар трик на Wall Street е: "купи слух, продай факта" и инвеститорите търгуваха мълвата за споразумението месеци наред", каза Шиф. "И какво казвах в подкаста си, че ще се случи, когато споразумението бъде подписано? Предвиждах, че пазарите ще започнат да продават след новината за събитието. Точно това се случи."

Експертът отбелязва, че акциите, които са поевтинели през последните няколко дни, нямат нищо общо с коронавируса. Сред тях не са ценните книги на авиокомпаниите, за които може да се очаква, че ще претърпят спад на пътниците и респективно приходите; за сметка на това, акциите на търговците - с изключение на гиганта Amazon - са сред спадащите. Индексът на търговските компании XRT се понижи с 3%.

Няколко интересни компании на БФБ, ако ще видим добра година за борсата

Няколко интересни компании на БФБ, ако ще видим добра година за борсата

От началото на 2020-а индексът на сините чипове SOFIX е добавил близо 3% към стойността си

"Е, щом потреблението в САЩ е толкова стабилно, защо акциите на тези компании са нестабилни?", пита реторично Шиф. "Все пак не става въпрос само за Amazon, макар че компанията е част от този сегмент. Акциите на компанията не обясняват касапницата, която се случва на пазарите, която не би трябвало да се наблюдава, ако всичко наистина ситуацията беше такава, каквото се опитват да го представят."

По отношение на икономическия растеж на САЩ, данните за който бяха публикувани вчера, Шиф посочва, че е твърде съмнително, че инфлаторът е бил едва 1,4%. "Последното нещо, което правителството иска да направи, е да бъде искрено относно степента, в която американците биват ограбени чрез инфлацията", каза той. "А и освен това те трябва да се преструват, че инфлацията е ниска, за да може Федералният резерв да поддържа основния лихвен процент също нисък."

Освен това, ако равнището на инфлаторът е било по-високо, например 2%, това би се отразило негативно на БВП за последното тримесечие, тъй като тогава растежът му щеше да е от само 1,5%. Същевременно миналата година беше най-слабата под ръководството на Тръмп, като през нея растежът достигна само 2,3%, въпреки че основният лихвен процент беше понижен трикратно, а централната банка обяви програма за количествени улеснения (която посочи, че не включва количествени улеснения).

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Според анализатора новите дози количествени улеснения и ниските лихвени проценти ще доведат до следващата рецесия

"Е, през миналата година централната банка стреля с двуцевката на изкуствените кейнсиански стимули - паричните стимули и фискалните стимули - и въпреки това единственият временен и фалшив растеж, който успя да откупи, беше от едва 2,3%", каза Шиф. "Как това е най-великата икономика в историята на САЩ? Това не е дори най-великата икономика на модерната епоха, а е просто продължение на големите, тлъсти и грозни балони, които Доналд Тръмп наследи от Барак Обама."