Безработицата в САЩ е ниска днес, но тя е започнала да спада още по време на управлението на Барак Обама, а когато настоящият президент на страната Доналд Тръмп се е кандидатирал за позицията, той е обявил, че тези числа са измамни, коментира основателят на Euro Pacific Capital Питър Шиф в интервю с Даниела Камбоне от Kitco News.

"Тръмп посочи, че ако погледнете към действителната безработица, в която влизат хората, които работят почасово, въпреки че искат да са заети на пълен работен ден, и всички обезкуражени работници, които са отпаднали от силата на труда, действителният процент е много по-всиок", каза Шиф. "И това продължава да е вярно днес. Все още имаме много хора, които са на почасова работа, макар да искат да са заети на пълен работен ден. Все още много голям брой хора са обезкуражени и не влизат в трудовата сила. Така че аргументите, които Тръмп използва срещу Обама, могат да бъдат обърнати и срещу него самия."

Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари САЩ

Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари САЩ

Джером Пауъл ще съживи бързото обезценяване на долара, което Пол Волкър погреба

Според финансовия експерт настоящият президент на страната е обещал много неща, които не са били изпълнени в хода на мандата му. Сред тях е повишаване на стандарта на живот на средностатическия американец, възстановяването на производството в страната, понижаването на равнището на правителствения дълг и свиването на ролята на държавата в икономиката.

"Единственото нещо, за което той може да претендира, е рекордният растеж на фондовите пазари", казва Шиф. "Но и тук имахме много добро представяне в сектора още при Обама, а тогава Тръмп каза: "На кой му пука за фондовия пазар, той е просто един голям балон?" Растежът на брутния вътрешен продукт е със сходни темпове при Тръмп, каквито са били и при Обама."

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Шиф посочи още, че очаква икономиката да изпадне в рецесия още преди изборите, независимо от кандидата, който ще бъде издигнат от Демократическата партия. Вероятно е ако дотогава стопанството все пак се представя добре, номинацията да отиде при Майкъл Блумбърг.

Прогнозата му за политиката на Федералния резерв е, че той ще понижи основния лихвен процент до 0%. "След това ще видим дали това им стига, или ще експериментират и с отрицателни лихвени проценти", каза Шиф. По думите му централната банка вече е уверила пазарите, че няма да увеличава лихвите, независимо от това какви са данните за икономиката.

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Според анализатора новите дози количествени улеснения и ниските лихвени проценти ще доведат до следващата рецесия

"И смятам, че това е единствената причина, поради която фондовите пазари растат в момента", каза Шиф. "Страхът от покачването на лихвите вече не съществува. Но смятам, че в някой момент на следващата година икономиката ще отслабне или може би ще станем свидетели на разпродажба на активи на фондовите пазари и единственото, което Федералният резерв ще може да направи, ще е да понижи още основните лихвени проценти."