Политиките на Федералния резерв ще върнат заплахата от инфлацията сред населението и пазарите в САЩ, коментира главният изпълнителен директор на базираната в Уестпорт, Кънектикът Euro Pacific Capital Питър Шиф, предаде Fox Business. Централната банка понижи три пъти основния лихвен процент в хода на тази година, а освен това обяви колосални програми за инжектиране на ликвидност на пазарите.

По думите на Шиф, резултатът от тях, както и от програмите на централната банка, извършвани през последното десетилетие, вече е налице. Цените за домакинствата и бизнеса вече нарастват по-бързо от доходите на средностатическия американец, а тепърва предстои да се усетят още по-тежко от жителите на страната. Тогава ще стане ясно в каква степен Федералният резерв е изкривил пазарите.

Питър Шиф: Пазарите растат, но има пукнатини под повърхността

Питър Шиф: Пазарите растат, но има пукнатини под повърхността

Индикаторите, отразяващи реалната икономика, бележат спад

"Причината, поради която Фед понижи основните лихвени проценти, беше, че през миналата година въздухът започна сериозно да излиза от балоните в икономиката", каза Шиф. "Затова централната банка трябваше да надуе още въздух в тях. Това не е една силна икономика, тя никога не е била такава. Цялото нещо е илюзия."

Шиф беше сред анализаторите, които правилно предвидиха взривяването на имотния балон преди десетилетие. Той доведе до настъпването на Голямата рецесия и е сред причините за продължаващите проблеми на икономиката на САЩ от 2008 г. насам.

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

"Ще бъдем ударени от цунами от инфлация в тази страна", коментира също Шиф, допълвайки, че икономиката на страната ще изпадне в "инфлационна депресия".

Според данните, публикувани в сряда миналата седмица, потребителските цени нараснаха с 2,3% на годишна основа през ноември. Предпочитаният от Федералния резерв измерител - основните лични потребителски разходи, нарасна с 1,9% през октомври, точно под целта на централната банка от малко под 2%. Ревизираните данни ще бъдат оповестени в края на декември.

Официалната инфлация е ниска, което е сред притесненията за председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Въпреки това американците стават свидетели на постоянно повишаваща се цена на живота, която се покачва по-скоростно, отколкото техните доходи.

Фед обмисля ново правило за увеличаване на инфлацията

Фед обмисля ново правило за увеличаване на инфлацията

От централната банка обаче не разкриват какво е то

"Иронично е, че Пауъл започна пресконференцията в сряда, отдавайки почит на председателя на Федералния резерв Пол Волкър, който почина по-рано тази седмица, тъй като централната банка ще съживи инфлацията, която Волкър погреба", посочи Шиф. По време на ръководството му на Федералния резерв в края на 70-те и началото на 80-те години Волкър успя да успокои индексът на потребителските цени, който беше достигнал двуцифрени стойности, преди Фед да увеличи основните лихви до равнище над 20%.

"В миналото никой не би искал да пусне духа на инфлацията от бутилката, но точно това планира да направи Пауъл", каза Шиф. "Е, знаете ли какво, след като той веднъж е на свобода няма как да се прибере обратно."