Картината на Рене Магрит от 1929 г. "Предателството на образите" изобразява лула, под която стои надписът: "Ceci n"est pas une pipe," ("това не е лула"). "Всеки, който е минавал на курс по модерно изкуство знае, че противоречието, създадено от Магрит, цели да разграничи реалния обект и изображението му", пише основателят на SchiffGold Питър Шиф. "Може би трябва да изпратим берета и триножник на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, тъй като опитва подобен сюрреалистичен подход в сферата на паричната политика."

Снимка 449247

Източник: GettyImages

В коментара си Шиф реферира към програмата, която централната банка обяви на 8 октомври. Въпреки че тя няма име, самият Пауъл побърза да обяви, че: "Това не е количествено улеснение (QE)." При нея Федералният резерв на Ню Йорк ще изкупува правителствен дълг на стойност 60 млрд. долара на месец поне до края на второто тримесечие на 2020 г., до края на януари Фед ще инжектира по 75 млрд. долара на репо пазара и 35 млрд. долара в срочни обратни изкупувания два пъти седмично, в резултат на което балансът му ще нарасне до между 4,2 и 4,3 трилиона долара.

Фед може би е изгубил контрол върху финансовия пазар, съдейки по лихвите по репо сделките

Фед може би е изгубил контрол върху финансовия пазар, съдейки по лихвите по репо сделките

В понеделник и вторник те регистрираха най-рязкото си покачване в историята заради перфектна буря от няколко фактора и според някои анализатори състоянието на този 2-трилионен сегмент от финансовата сфера "граничи с хаоса"

"С други думи, "Ceci n"est pas QE.", коментира иронично Шиф. Той припомня, че според централната банка действията ѝ днес се различават от тези през 2008 г., тъй като старата версия на QE е била насочена към връщането на икономиката към растеж, а сегашните политики - само към запушването на някои пробойни в стопанството, като те няма да окажат "значителни ефекти" върху разходите на домакинствата и бизнесите или върху икономическата дейност като цяло.

"Единствената разлика между тогава и сега е, че в периода между 2008 и 2014 г. Фед придобиваше дългосрочни инструменти на пазара на облигации, докато този път той ще придобива краткосрочни... поне засега", пише Шиф. "Но падежите на облигациите никога не са влизали в дефиницията на количествените улеснения, така че това по-скоро няма значение."

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Според анализатора новите дози количествени улеснения и ниските лихвени проценти ще доведат до следващата рецесия

Според експерта обаче новата програма едва ли ще бъде преустановена в средата на 2020 г. "Централната банка никога не е спирала плановете си за стимулиране на икономиката, тогава защо този да е различен?", пита Шиф. "Всъщност, благодарение на Федералния резерв икономиката на САЩ ще е още по-задлъжняла след осем месеца, отколкото е днес. Затова Фед ще е принуден да закупува още по-големи количества дълг, за да поддържа лихвените проценти да не нараснат в една среда, която ще е още по-уязвима, отколкото е днес. Както всяко друго наркотично пристрастяване, колкото повече дози взимаш днес, толкова повече ще ти трябват утре, за да постигнеш същия ефект."

Според Шиф, за разлика от 2008 г., когато имотният пазар се взривява, днес проблемите на САЩ са именно в сферата на краткосрочните задължения. Оказва се, че чрез продажбите на държавни ценни книжа на стойност 50 млрд. долара месечно, започнали още през 2018 г. Федералният резерв извлича ликвидност от краткосрочните пазари и увеличава кредитните нужди на правителството, което е започнало да привлича огромни части от разполагаемите ресурси. Същевременно дефицитът, който е повече от 1 трлн. долара, вероятно ще се запази толкова висок, което означава, че все повече правителствен дълг ще залива пазарите и в бъдеще.

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Според анализатора новите дози количествени улеснения и ниските лихвени проценти ще доведат до следващата рецесия

От друга страна, президентът Доналд Тръмп е влошил ситуацията, понижавайки срока на падежите на държавните ценни книжа на САЩ. "По-кратките падежи означават, че ще е необходим още повече дълг за рефинансиране на икономиката всеки месец", пише Шиф. "Но банките имат проблеми да закупуват тези държавни ценни книжа, тъй като трябва да отговарят на изискванията за капитализация, които бяха наложени през 2008 г."

Според него това е довело до изстрелването на лихвите на репо пазара преди няколко седмици. "Лихви, които са пренебрегвани, но са от решаващо значение за финансовата система, тъй като могат да доведат до застиване на икономиката. Затова Федералният резерв се намеси с всички възможни сили, като закупи краткосрочни заеми за 53 млрд. долара само през първия ден от кризата."

Тази криза за Шиф, вместо първоначално очакваният краткосрочен феномен, е перманентна. В светлината на това, не е учудващо, че централната банка се е намесила и в краткосрочния сегмент на пазара. "Но не очаквайте, че проблемите ще свършат с това", пише той. "Дълговата криза е като раково образувание и вярвам, че то ще продължи да се разраства. А Федералният резерв няма повече чудодейни лекове. Всъщност той никога не е имал."

Федералният резерв понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта

Федералният резерв понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта

Така бенчмарковата лихва вече е на равнище между 1,75 и 2%, но според икономистите политиката на централната банка ще окаже обратен ефект върху икономическия растеж

Затова според експерта програмата за количествени улеснения е като "мотел за хлебарки" - щом централните банкери се чекират в него, те никога не могат да го напуснат. "Засега председателят Джеръм Пауъл просто заема различна стая в този мотел от предшествениците си", пише Шиф. "Но, бъдете сигурни, той не само ще остане в нея, но и вероятно ще заеме и много други. Нито една от тях няма добра гледка и всички са пълни с кирливи ризи."

Според него въпросът е кога инвеститорите ще осъзнаят това. Въпреки че до момента Федералният резерв успешно е измамвал пазарите относно "краткосрочната" природа на политиката си на нулеви лихвени проценти, ефективността на QE и способността си отново да понижи баланса си, трикът е проработил именно защото пазарите са били подлъгани. "Ако те не се бяха възрали на трика, програмата щеше да има много по-различен резутат", коментира Шиф. "Нейният "успех" се дължи изцяло на вярата, че политиките са временни и могат да бъдат обърнати. Но осъзнаването, че те не са нито едното от двете, може да доведат до бягство от долара и държавните ценни книжа на САЩ, които ще породят значително по-тежка криза от тази от 2008 г."