Федералният резерв понижи обхвата на таргета си на бенчмарковия си лихвен процент с 0,25 процентни пункта, като той вече е между 1,75 и 2% по време на заседанието си в сряда. Действието на централната банка беше очаквано от пазарите и е в синхрон с настояването на президента на САЩ Доналд Тръмп за понижаване на основните лихвени проценти, дори и до негативна територия.

С това действие Федералният резерв показа, че е склонен да действа агресивно, ако икономиката на САЩ покаже допълнителни сигнали за забавяне, като очакванията са за още едно понижение на основния лихвен процент до края на годината. Разделението в комитета за лихвените проценти към централната банка и мрачната прогноза пред икономиката доведоха до липсата на ясно съобщение относно какви други действия могат да последват от институцията до края на годината. Пазарите същевременно не прогнозират обхватът на целевия лихвен процент да спадне под 1,5-1,75% поне до 2022 г.

Как да инвестирате, ако се страхувате от рецесия?

Как да инвестирате, ако се страхувате от рецесия?

Ето няколко варианта

По думите на самия председател на Федералния резерв Джером Пауъл, икономиката на страната се задържа стабилна и безработицата е ниска, но "съществуват рискове пред позитивните прогнози." Ако икономиката се забави, той предвижда, че ще бъде имплементирана "по-продължителна поредица" от понижавания на лихвените проценти, която ще спре едва "когато решим, че сме направили достатъчно".

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Цената на краткосрочното кредитиране регистрира най-високия ръст в историята си, след като се покачи от малко над 2% до 10% във вторник, което предизвика смут сред инвеститорите

Някои икономисти обаче критикуваха действията на централната банка. Анализаторът Робърт Мърфи посочи, че последният път, когато основният лихвен процент е бил на толкова ниско ниво, е било началото и средата на миналото десетилетие, когато се е надул имотният балон в САЩ. Той отново припомня, че решението на Федералния резерв е "иронично" на фона на инфлация от 1,8%, което е близко до таргета на финансовата институция от "близо до, но под 2%", а официалното равнище на безработицата е на най-ниската си стойност за последните 50 години.

Той очаква политиката на институцията всъщност да доведе до следващата рецесия в страната. "Седемте години на, на практика, нулев основен лихвен процент доведоха до плеяда от погрешни инвестиции на пазарите", пише Мърфи. Пазарите, изглежда, са съгласни с тази позиция. Скорошни изследвания показват, че бизнес доверието в САЩ спада все повече, а икономическите участници и различни проучвания дават сигнали, че е много вероятно икономиката на страната да изпадне в рецесия до президентските избори догодина на фона на политиките на Федералния резерв.

Финансовите директори в САЩ също се готвят за рецесия преди президентските избори

Финансовите директори в САЩ също се готвят за рецесия преди президентските избори

Техните прогнози са за драстично свиване на бизнес разходите, които въпреки всичко се очаква да нараснат с 0,6% през следващата година