За пръв път сред финансовите мениджъри икономическата несигурност се превръща в най-голямата тревога, изпреварвайки притесненията свързани с откриването и назначаването на талантливи професионалисти, сочи изследването CFO Global Business Outlook, провеждано от Duke University. Резултатите от анкетите показват също, че 53% от респондентите очакват икономиката на САЩ да изпадне в рецесия преди президентските избори през 2020 г.

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Джефри Гундлах определи пазара на корпоративен дълг като "криза, която чака да се разрази"

Бизнес доверието в страната спадна до 3-годишно дъно по време на третото тримесечие, припомнят анализаторите, а до голяма степен това се дължи на несигурността в икономиката, породена от разразяващата се търговска война с Китай. Едва 12% от анкетираните финансови директори са посочили, че са станали по-оптимистично настроени относно икономиката на страната, което е срив спрямо година по-рано, когато делът на позитивно настроените сред тях беше 44%.

Опасенията на финансовите директори са пряко свързани със склонността на компаниите да инвестират в дългосрочни проекти или да закупуват капиталови стоки. Според изследователите от Duke разходите на бизнеса се очаква да нараснат с едва 0,6% в хода на следващата година, което е значително по-нисък темп на покачване спрямо изследването от месец март, когато предвижданията бяха за увеличение от 8%. Това е най-ниския темп на растеж на очакваните бизнес разходи от декември 2009 г. насам.

Как да поддържате бизнеса си успешен, независимо от обстоятелствата?

Как да поддържате бизнеса си успешен, независимо от обстоятелствата?

7 стратегии, които да прилагате в трудни времена

"Смятам, че това може да се превърне в самосбъдваща се рецесия", коментира финансовият професор от Fuqua School of Business към Duke University Джон Греъм, цитиран от CNN. "Ако се намираме на ръба на рецесията и компаниите вече са притеснени, това ще направи самата рецесия значително по-вероятна." Други пазарни анализатори са учудени, че според анализа на висшето учебно заведение бизнесът в САЩ изобщо се готви да увеличава разходите, в контекста на допълнително понижените основни лихвени проценти от страна на Федералния резерв, които ще доведат до отдаването на допълнително кредитиране. "Разходите се очаква да нараснат в САЩ, въпреки че американците не могат да си ги позволят", пише анализаторът Мак Славо в блога си, като посочва, че само задлъжнялостта по кредитните карти в страната през последното тримесечие е нараснала с нови 35,6 млрд. долара, което е исторически рекорд за едно тримесечие. "Трябва да се има предвид, че американците започнаха 2019 г. дължейки повече от 1 трлн. долара като дълг по кредитните си карти", припомня и старшият анализатор от Wallethub Алина Комореану.

Изследването на Duke, което включва и финансови директори извън САЩ, открива, че песимизмът за икономическия растеж не е само американски проблем. В Африка 81% от финансовите директори очакват рецесията да започне в страните им към третото тримесечие на 2020 г., а болшинството от анкетираните в Канада (68%), Европа (69%), Азия (72%) и Латинска Америка (65%) са посочили същото.

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Слабата икономика вече се отразява и върху пазара на труда

Резултатите от анализа на Duke съвпадат и с други проучвания за настроенията за изпадането на икономиката в рецесия. Според скорошно проучване на Bank of America Merrill Lynch, в което бяха включени кредитни инвеститори, шансът стопанството да е в криза още догодина е 25%. Това е най-високото ниво на риск за последните повече от пет години. Така рискът от рецесия е третата най-голяма заплаха сред тази група от пазарни участници, единствено след заплахите пред търговията и отношенията с Китай.