За да компенсира за пропусната инфлация, т.е. за месеците, през които индексът на потребителските цени се е разминавал с целта от близо до, но под, 2%, Федералният резерв на САЩ ще въведе ново правило за измерителя, предаде Zero Hedge. Политиката на централната банка ще "покаже ясно, че е приемливо средното равнище на инфлацията да е 2%, тъй като не може да се наблюдава единствено инфлация под 2%", по думите на председателя на Федералния резерв на Бостън Ерик Резенгрен.

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Изследването твърди, че увеличаването на правителствения дълг е опасно, а точно това прави централната банка

Според пазарите ако централната банка понижи основните лихвени проценти до нулата, това ще доведе до допълнително понижаване на очакваната инфлация, което може да се превърне в сценарий, подобен на този в Япония. Същевременно инжектираните количества пари в икономиката през последните десет години може би ще направят паричната политика неефективна при следващата криза.

Затова Федералният резерв се очаква да позволи индексът на потребителските цени да нарасне над "психологическата граница" от 2%. "Бъдещите членове на комитетите [на Фед] може да не се чувстват комфортно с един математически подход", коментира Розенгрен. "Затова аз предпочитам нещо, което е малко по-гъвкаво и не толкова ограничаващо и което внася повече яснота защо трябва понякога инфлацията да надвишава 2%."

Федералният резерв понижи основния лихвен процент за трети пореден път

Федералният резерв понижи основния лихвен процент за трети пореден път

Таргетът на банката вече е между 1,5 и 1,75%, а някои икономисти посочиха, че институцията спомага за допълнителното надуване на балони в икономиката

Миналата седмица членът на борда на гуверньорите на Федералния резерв Лаел Брейнард коментира, че самото правило не може да бъде разкрито пред публиката. Все пак тя посочи, че ако от централната банка забележат понижаване на инфлацията, те ще предприемат мерки за нейното покачване в обхвата между 2 и 2,5%.

Според някои анализатори обявяването на тази мярка означава, че финансовата институция е наясно, че политиките ѝ ще доведат до "японски" сценарий в икономиката на САЩ. Затова от централната банка са готови да продължат да правят още от същото, за да увеличат индекса на потребителските цени.