Ново изследване, публикувано от Скот Уола и Кейтлин Фреркинг за Федералния резерв на Сейнт Луис, предупреждава, че самите политики на централната банка могат да доведат до "икономически руини", посочва инвестиционният експерт Питър Шиф в нов пост.

Анализът, озаглавен "Разбирането на националния дълг", посочва, че малко правителствен дълг е положителен за икономиката, но твърде високо задлъжняване може да доведе до проблеми. "Но в процеса на обясняване на националния дълг Уола и Фреркинг се сблъскват с грозната истина - печатането на пари от страна на Федералния резерв може да унищожи стопанството на една страна", пише Шиф.

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Според анализатора новите дози количествени улеснения и ниските лихвени проценти ще доведат до следващата рецесия

Според авторите дългът на правителството може да окаже обратен ефект, ако изпревари брутния вътрешен продукт, когато той може да се превърне в неустойчив. Те посочват още, че именно по такъв път са поели и задълженията на САЩ.

"Федералният дълг се очаква да расте по-бързо от БВП за предвидимото бъдеще", посочват анализаторите. "Значителна част от дълга е за финансиране на социални програми като Медикеър и социалните плащания. Използването на кредит от публиката, доведе до средно равнище на дълга към брутния вътрешен продукт от 46% за периода между 1946 и 2018 г., но то нарасна до 77% към края на 2018 г. Прогнозата е да надвиши 100% от БВП през следващите 20 години."

Според Шиф обаче федералните задължения са още по-високи и достигат 105% от брутния вътрешен продукт. Това означава, че вече САЩ са в състояние на неустойчив публичен дълг. А Уола и Фреркинг продължават с това, че твърде високият дълг може да доведе до фалит на една страна.

Питър Шиф: Пазарите растат, но има пукнатини под повърхността

Питър Шиф: Пазарите растат, но има пукнатини под повърхността

Индикаторите, отразяващи реалната икономика, бележат спад

След това те посочват, че една централна банка може да печата пари, за да спаси икономиката. "В този сценарий държавата заема пари като емитира облигации и след това заповядва на централната банка да ги купи като създава нови пари", пишат изследователите. "Историята обаче ни учи, че този вид политики води до изключително високо равнище на инфлация (хиперинфлация), което обикновено приключва в икономически руини."

"Този процес се нарича "монетизиране на дълга" и именно това прави Федералният резерв днес", коментира Шиф, като припомня, че само през последния месец централната банка обяви програма за изкупуване на краткосрочни съкровищни бонове на стойност 60 млрд. долара месечно.

Освен това чрез програмата за количествени улеснения, за която председателят на централната банка Джром Пауъл твърди, че не е програма за количествени улеснения, финансовата институция ще продължи да инжектира средства в стопанството, като по този начин увеличава правителствения дълг. Шиф също посочва, че въпреки че при първото им имплементиране Бен Бернанке е изтъкнал, че техният ефект ще е краткосрочен, въпреки че десетилетие по-късно те отново са на дневен ред.

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Според експерта първите количествени улеснения са проработили именно защото инвеститорите са очаквали те да са временна мярка. "Но скоро пазарите ще открият, че количествените улеснения са постоянни и че никога няма да има действително свиване на счетоводния баланс на Федералния резерв. Смятам, че ще се изправим пред дългова криза и че тя ще свърши много зле за хората, които са се радвали на ползите от лесните пари в този балон на фондовия пазар", заключава Шиф.