По време на заседанието си вчера, Федералният резерв постъпи както пазарите очакваха и понижи за трети пореден път таргета си за основния лихвен процент с 25 базисни пункта, като той вече е между 1,5 и 1,75% Лихвата по федералните средства е ключов индикатор в икономиката, който влияе върху цената на ипотеките, кредитните карти и други форми на кредитиране.

По думите на председателя на централната банка Джером Пауъл п овреме на пресконференцията след срещата на ръководството на Федералния резерв това ще последното понижение на основния лихвен процент в близко бъдеще, като според него текущият му размер "вероятно ще остане подходящ", предвид прогнозата на институцията за умерения икономически растеж в страната, състоянието на пазара на труда и инфлацията, която е около 2%. "Ако това се промени, Федералният резерв ще отговори подобаващо", все пак посочи Пауъл.

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Подобни мерки не са безпрецедентни за централната банка по време на икономически растеж, макар че са със сигурност озадачаващи. По времето на нейния председател Алън Грийнспан подобен ход, който беше наречен "застрахователни понижавания на лихвата", беше извършен на два пъти - през 1995 и 1998 г. Тогава обаче Федералният резерв бързо се връщаше към политиката на повишаване на лихвите.

Според много икономисти чрез третото поредно понижаване на размера на основния лихвен процент централната банка не си оставя много място за мерки в случай на спад на икономиката. Пауъл обаче посочи, че според него не се очакват резки сътресения, но и че ръководената от него институция няма да обърне политиката си в скоро време. "Трябва да видим сериозен ръст на инфлацията... преди да помислим за повишаване на лихвата, за да адресираме притесненията от твърде висока инфлация", каза той.

Златото поскъпва в очакване решението на Фед за лихвите

Златото поскъпва в очакване решението на Фед за лихвите

Доларът се покачва спрямо йената и пада към еврото

Решението за трето поредно понижаване на основния лихвен процент не беше взето единодушно. Двама от членовете на комитета - президентите на Федералния резерв на Канзас (Истър Джордж) и Бостън (Ерик Розенгрен) бяха против осъществяването на такава политика. Според тях се представя твърде розова картина за състоянието на икономиката на САЩ, погледната през "солидния" растеж на заетостта и разходите на домакинствата, но те обръщат внимание, че бизнес инвестициите и износа "остават слаби".

Икономисти разкритикуваха действията на Джером Пауъл, като посочиха, че действията на централната банка ще доведат до ръст на кредитирането и оптимизма на пазарите, но на цената на допълнително надуване на балони на пазарите. По думите им, когато евтиното кредитиране в някой момент все пак секне, икономиката на страната ще е изправена пред още по-сериозни проблеми, тъй като централната банка е създала изкуствено впечатление за растеж на пазарите, на фона на забавянето на производството, което е гръбнакът на икономиката, през последните две години.

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Централната банка на САЩ ще бъде принудена да понижи цената на кредитирането още през октомври и декември, смята Дейвид Розенберг

В резултат от обявената политика от страна на Федералния резерв пазарите в САЩ затвориха на зелено. Dow Jones нарасна с 0,43%, S&P 500 и Nasdaq с по 0,33%, NYSE - с 0,26%. Кривата на доходността обаче стана по-плоска, което може би е сигнал за грешка в тази политика.