Въпреки усилията на Федералния резерв да задържи растежа на пазарите, до една година икономиката на страната ще изпадне в рецесия, твърди главният икономист и стратег в канадската компания за управление на активи Gluskin Sheff Дейвид Розенберг пред CNBC. "Рецесията ще настъпи до 12 месеца", категоричен беше той пред медията.

Карл Денингър: Всеки вижда стената, пред която е изправена икономиката

Карл Денингър: Всеки вижда стената, пред която е изправена икономиката

Според предприемача хората, които не могат да изкарат половин година без работа или дълг, имат сериозен проблем, а повечето от американците ще са затруднени да платят и 400 долара в случай на спешна нужда

Прогнозата на Розенберг идва след като централната банка на САЩ понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта в средата на миналата седмица. Тогава председателят на Федералния резерв Джером Пауъл също призна, че "съществуват рискове пред позитивните прогнози" за стопанството на страната и че те могат да бъдат понижени отново, ако икономиката демонстрира нови сигнали за забавяне. Пауъл отрече обаче да очаква такова непосредствено.

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Джефри Гундлах определи пазара на корпоративен дълг като "криза, която чака да се разрази"

"Единствената причина, поради която той е оптимист, е защото Федералният резерв прави именно това - инжектира стимули в икономиката", каза Розенберг. По думите му всъщност е просто въпрос на време Пауъл да се окаже принуден не просто да понижи допълнително основния лихвен процент, но и да възобнови програмата за количествени улеснения. "Смятам, че лихвените проценти ще бъдат понижени отново още през октомври и декември и че ще трябва да спадат и през 2020 г. След като Пауъл вече е започнал да понижава лихвените проценти, въпросът е защо би спрял?"

Експерт: Американската икономика не се нуждае от понижаване на лихвите

Експерт: Американската икономика не се нуждае от понижаване на лихвите

Тя се намира в добра форма в момента, смята инвеститорът Тенвър Гил

Независимо от това обаче, изходът за икономиката ще е един и същ - тя ще изпадне в рецесия. "Икономиката вече се забавя", казва Розенберг. "Приходите на компаниите в САЩ всъщност спадат." Засега все пак растежът на страната изглежда не се е забавил. Борсовите индекси S&P 500 и Dow се покачиха съответно с 19% и 15%, а прогнозата на the balance е, че растежът на БВП ще се забави с 1 процентен пункт догодина до 2% и с още 0,2 процентни пункта през 2021 г.