Цените на златото във вторник спадаха до минимално от шест месеца насам ниво, след като разпродажбата на рискови активи по пазарите спря.

В същото време драгоценният метал остава под натиска на очакванията, че вдигането на основните лихви в САЩ в близко време ще окаже силна подкрепа за долара.

От друга страна американската валута укрепва на фона на растящите опасения за ескалация на конфликтите между САЩ и техните търговски партньори, особено с Китай, отбелязва Reuters.

Днес по обед златото се търгуваше по $1 257,03 за тройунция унция в сравнение с $1 265,00 за унция при закриване на сесията в понеделник.

Фючърсите за жълтия метал в США с доставка през август във вторник поевтиняха с $10,3 до $1 258,6 за унция.

Борсовите златни фондове се готвят да отбележат най-слабия месец в дейността си след юли 2017 година. Инвеститорите покриваха загубите си на фондовите, суровините и другите пазари, породени от разрастващите се търговски спорове.

Напрежението се усили след като в понеделник финансовият министър на САЩ, Стивън Мнучин, каза че разработваните ограничения по отношение на инвестициите няма да се отнасят само за Китай, а ще се разпрострат "върху всички страни, които се опитват да крадат нашите технологии".

Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауел заяви в неделя, че паричният регулатор на САЩ ще продължи внимателно и постепенно да повишава основните лихвени ставки на фона на укрепването на икономиката, за да балансира целевите показатели за инфлацията и заетостта.

Днес среброто се търгуваше по $16,21 за унция в сравнения с $16,30 при закриване на сесията в понеделник.

Платина струва по $854,70 за унция спрямо против $864,50 ден по-рано, а паладият - $930,97за унция при $939,25 в края на търговията вчера.